FacebookTwitterLinkedIn

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a făcut progrese mari, ajungând un model la nivel european, furnizor de expertiză şi bune practici în lupta împotriva corupţiei, deşi parcursul său nu a fost lipsit de obstacole, regrese sau eşecuri punctuale care trebuie evaluate obiectiv.

Klaus Iohannis: „Cu începuturi inerent timide şi marcate de clarificări ale statutului, dificultăţi organizatorice sau uneori legate chiar de lipsa voinţei politice de a asigura funcţionarea acestei instituţii, Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut progrese mari, ajungând un model la nivel european, furnizor de expertiză şi bune practici în lupta împotriva corupţiei.

Parcursul DNA nu a fost, însă, lipsit de obstacole, regrese sau chiar eşecuri punctuale. Ele trebuie să fie evaluate onest, obiectiv, pentru că numai aşa se poate învăţa din lecţiile trecutului, păstrând mereu în minte obiectivul unei constante îmbunătăţiri a activităţii, în slujba societăţii şi a binelui comun”, conform Agerpres.

Președintele a precizat că o societate în care corupţia este combătută riguros, care are mecanisme de control şi echilibru, în care responsabilitatea decidenţilor faţă de cetăţeni este una reală sau în care sentimentul că nimeni nu e mai presus de lege este generalizat reprezintă o societate puternică şi stabilă.

Klaus Iohannis: „Lupta împotriva corupţiei este sinonimă cu lupta pentru societatea mai bună pe care ne-o dorim. Ea nu trebuie să fie apanajul exclusiv al unei instituţii, ci un angajament comun al tuturor factorilor decizionali.

În acest efort comun, acţiunea instituţiei dumneavoastră este una crucială pentru modernizarea statului şi pentru prevenirea şi înlăturarea conduitelor care riscă să îi încetinească sau chiar să îi blocheze dezvoltarea.”

DNA a trimis în judecată, în cei 20 de ani de activitate, aproximativ 15.000 de persoane acuzate de corupţie, care au produs un prejudiciu total de 5,4 miliarde euro.

Potrivit bilanţului de activitate al DNA, printre persoanele deferite justiţiei se află 400 de primari, 800 de directori de instituţii publice şi companii naţionale, 160 de procurori şi judecători, 60 de membri ai Guvernului (doi prim-miniştri, miniştri, secretari de stat), 40 de preşedinţi de preşedinţi de consilii judeţene sau 1.000 de poliţişti.