FacebookTwitterLinkedIn

Klaus Iohannis a fost prezent sâmbătă după-amiază în vama Siret (judeţul Suceava), una din cele mai solicitate de valul de refugiaţi ucraineni. El le-a mulţumit tuturor românilor şi organizaţiilor umanitare care s-au implicat şi a apreciat că şi autorităţile şi-au făcut datoria.

Klaus Iohannis: „În acest moment nu pornim de la scenariul în care conflictul din Ucraina se va extinde, însă criza din ţara vecină va continua destul de mult. Niciunui cetăţean ucrainean nu i se va refuza intrarea în România şi toţi vor primi sprijinul, în plus va spori şi ajutorul pentru cei care rămân la ei în ţară.”

Klaus Iohannis: „România nu va fi implicată în acest conflict. Rolul nostru pe care îl vedem (…) ajutăm pe cei care se refugiază, vom ajuta şi pe cei care rămân în Ucraina, iar cu Moldova suntem între o relaţie foarte strânsă şi suntem o hotărâţi ca în situaţia în care umanitar este nevoie de ajutor, să intervenim şi acolo. Nu avem acum date care să arate un scenariu că Moldova ar fi ameninţată.”

Cetățenii ucrainieni care trec prin punctul de trecere a frontierei Siret au la dispoziție informațiile necesare privind drepturile și serviciile oferite gratuit la sosirea în România.

Astfel, după finalizarea formalităților legale privind trecerea frontierei, cetățenii ucraineni, dar și de alte naționalități, sunt întâmpinați de translatori, paramedici SMURD, asistenți sociali, polițiști de frontieră, pompieri, jandarmi, agenți vamali în colaborare cu organizații nonguvernamentale și cetățeni români care s-au oferit să ajute benevol, notează RRA.