Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Topuri |
|

Kazahstanul, în clasamentul statelor furnizoare de mărfuri în România

În ultimele șapte luni, Kazahstanul este statul care ocupă locul cinci într-un top al țărilor din afara Uniunii Europene furnizoare de mărfuri în țara noastră exclusiv pe fondul importurilor mari de ţiţei din acest stat.
shutterstock_1674620563

“Faptul că în primele şapte luni ale anului curent Kazahstanul se află pe locul 5 în topul statelor din afara UE furnizoare de mărfuri în România se datorează exclusiv importurilor mari de ţiţei din această ţară în vederea prelucrării în rafinăriile cu acţionariat kazah, plasând-o pe locul 4 în topul ţărilor extra UE, cu care ţara noastră înregistrează deficite ale balanţei comerciale. Se impune ca partea kazahă să stimuleze importurile din România pentru a asigura o tendinţă de echilibrare a schimburilor comerciale bilaterale”, a punctat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), Costică Mustaţă.

Potrivit acestuia, în primele şapte luni din 2020 (date disponibile), volumul schimburilor comerciale bilaterale, comparativ cu perioada similară din 2019 s-a redus cu 34,2%, înregistrând 729 milioane dolari, exclusiv pe seama reducerii importului cu 35,9% (688 milioane dolari), în timp ce exportul, chiar în condiţiile pandemiei de Covid – 19 a înregistrat o majorare cu 18%, atingând 41 milioane dolari.

Astfel, Kazahstanul se află pe locul 39 între pieţele necomunitare de destinaţie a exporturilor româneşti, pe locul cinci în topul statelor din afara UE furnizoare de mărfuri în România şi pe locul patru în topul ţărilor extra UE, cu care ţara noastră înregistrează deficit al balanţei comerciale (- 647 milioane dolari).

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii