FacebookTwitterLinkedIn

Faptul că personalități din show-business candidează pentru diverse funcții în administrația SUA nu este o noutate – fostul actor Ronald Reagan a avut două mandate ca președinte, Arnold Schwarzenegger a fost guvernator al Californiei, iar Clint Eastwood a fost timp de doi ani primarul orașului său natal, Carmel. Cum în perioada campaniei electorale atenția întregii lumi se îndreaptă către cei care vor să ajungă în Biroul Oval de la Casa Albă, o astfel de candidatură poate fi deopotrivă un vehicul de imagine, o platformă de marketing, o ocazie să-ți faci auzite ideile sau o bună oportunitate să te faci de râs.

Candidatura lui West, în vârstă de 43 de ani, a părut inițial o glumă, de vreme ce partidul care îl susținea (fondat tot de el) se numea Birthday Party – „Când o să câștigăm va fi ziua (de naștere) a tuturor”, a declarat rapperul pentru ediția americană a revistei Forbes. Mai mult, platforma electorală a candidatului Kanye era inspirată de legile care guvernează regatul Wakanda, din filmul de ficțiune Black Panther (la rândul său, bazat pe benzile desenate Marvel). Violențele poliției împotriva african-americanilor aveau să se încheie în timpul mandatului lui Kanye, iar elementele chimice nocive aveau să fie eliminate din produsele cosmetice și din pasta de dinți, a mai declarat muzicianul pentru Forbes. Protejarea Americii avea să fie o prioritate care urma să fie dusă la îndeplinire cu ajutorul „măreței noastre armate”. De asemenea, rasismul avea să devină un subiect desuet în America administrației Kanye West pentru că „oamenii aveau să fie împroprietăriți cu 40 de acri de pământ și un catâr” – cum s-a întâmplat după Războiul Civil din SUA, când sclavii au fost eliberați.

BBC notează că această campanie a ridicat semne serioase de întrebare în privința stării de sănătate a lui Kanye West, care a mărturisit la un miting că este împotriva avortului pentru că părinții săi au vrut să-l avorteze pe el, iar el, la rândul lui, a vrut ca soția sa, Kim Kardashian West, să facă avort când era însărcinată cu fiica lor, North. În plină campanie prezidențială a soțului său, Kim a cerut „compasiune și empatie pentru Kanye fiindcă acesta suferă de tulburare bipolară, motiv pentru care vorbele nu îi exprimă de fiecare dată intențiile”.

Întrebat de Forbes despre felul în care va aborda problema taxelor, Kanye West a răspuns că încă nu are o poziție documentată. „Dar vom analiza această chestiune cu experți aflați în slujba lui Dumnezeu și vom veni cu cea mai potrivită soluție. Și acesta este răspunsul meu în privința tuturor chestiunilor asupra cărora încă nu am o poziție”, a spus rapper-ul care, înainte să-și lanseze propria candidatură, a fost un susținător al lui Donald Trump.

Dacă politicianul Kanye West este un diletant, rapperul Kanye West este unul dintre cei mai importanți artiști contemporani, deținând nu mai puțin de 21 de premii Grammy. Într-o carieră muzicală de peste 20 de ani, West a vândut mai bine de 20 de milioane de discuri și peste 140 de milioane de single-uri, averea lui fiind estimată de Forbes la 1,3 miliarde de dolari. Revista Time l-a inclus între cei mai influenți 100 de oameni ai anilor 2005 și 2015, iar Rolling Stone i-a plasat șase albume în ediția din 2020 a Topului 500 al celor mai bune albume din toate timpurile și îl consideră unul dintre cei mai importanți 100 de compozitori.

Foto Profimedia, Shutterstock