
JPMorgan estimează că va beneficia de o creștere a veniturilor nete din dobânzi de 3 miliarde de dolari în urma achiziției First Republic Bank, conform unei prezentări publicate înainte de întâlnirea generală a investitorilor, care a avut loc luni, potrivit Reuters.
Cel mai mare creditor din Statele Unite a fost de acord să preia integral situația financiară a First Republic, inclusiv credite în valoare de 173 miliarde de dolari, active financiare în valoare de 30 miliarde de dolari și depozite în valoare de 92 miliarde de dolari, după ce First Republic a fost închisă de autorități la începutul acestei luni.
Gigantul financiar de pe Wall Street se află în procesul de integrare a First Republic, care va dura aproximativ 12 luni.
JPMorgan a afirmat că este optimist cu privire la această achiziție, deoarece a beneficiat în mare măsură de criza bancară recentă, având în vedere cererea mare de depozite de la clienți care au căutat siguranță în instituții mai mari.
First Republic a fost a treia bancă regională din Statele Unite care a eșuat din luna martie, într-o perioadă de agitație generală în sectorul bancar, care a zguduit acțiunile financiare, a agravat temerile cu privire la o criză și a exercitat presiune asupra băncilor de dimensiuni medii.
Eșecurile bancare au scos la iveală vulnerabilități în bilanțurile contabile, pe măsură ce creșterea ratelor dobânzilor a erodat valoarea portofoliilor de datorii și a agravat împrumuturile imobiliare comerciale.
Economiștii au avertizat că un default al Statelor Unite ar putea declanșa o vânzare masivă pe piețe, o creștere a costurilor de împrumut și un impact negativ asupra economiei globale, care ar putea rivaliza cu prăbușirea din 2008.
Președintele și directorul de operațiuni al JPMorgan a declarat că, deși economia globală se descurcă bine, există semne de deteriorare. Creditorul a declarat că se așteaptă la o creștere a mică spre medie a cheltuielilor pe termen mediu și a reiterat obiectivul său de rentabilitate 17% a capitalului comun tangibil (ROTCE) – un parametru-cheie care măsoară eficiența unei bănci în utilizarea capitalului acționarilor pentru a genera profit.