FacebookTwitterLinkedIn

Economia Japoniei a suferit o contracție neașteptată pentru al doilea trimestru la sfârșitul anului 2023, intrând în recesiun, potrivit Bloomberg.

Datele furnizate de Biroul Cabinetului arată că produsul intern brut s-a contractat cu un ritm anualizat de 0,4% în ultimele trei luni ale anului trecut, după o contracție revizuită de 3,3% în trimestrul precedent. Economiștii estimaseră o expansiune a economiei de 1,1%, ceea ce subliniază neașteptata scădere a activității economice.

Rezultatele recente complică perspectivele Băncii Japoniei pentru a efectua prima majorare a ratei dobânzii în Japonia din 2007. Majoritatea economiștilor intervievati luna trecută considerau că acest lucru ar fi realizabil în aprilie.

Guvernatorul Kazuo Ueda a declarat în fața parlamentarilor că situația financiară din Japonia va rămâne favorabilă pentru moment, chiar și după încetarea ratei negative a dobânzii. Totuși, datele recente subliniază necesitatea menținerii unei politici relaxate, reflectând dependența Japoniei de cererea externă.

Exporturile nete au contribuit pozitiv la creștere, iar exporturile au înregistrat un avans în decembrie, condus de livrările de automobile către Statele Unite și de echipamentele de producție de cipuri către China.

Cu toate acestea, cifrele arată că activitatea internă rămâne anemică, cu consumul privat în scădere și cheltuielile întreprinderilor afectând creșterea economică. Consumul privat a scăzut, iar cheltuielile gospodăriilor au înregistrat o scădere de 2,5% în decembrie față de anul precedent, în timp ce cheltuielile întreprinderilor au fost, de asemenea, slabe în ultimul trimestru.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania