Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Media şi entertainment |
|

Jackie Joyner-Kersee – cea mai mare atletă din toate timpurile

Jackie Joyner-Kersee este prima sportivă care a depășit pragul celor 7000 de puncte la heptatlon și cea dintâi care a câștigat această probă la două Olimpiade consecutive.
 aboneaza-te
Jackie Joyner Kersee profimedia-0017449202

Considerată cea mai mare atletă din toate timpurile, Jackie Joyner-Kersee a participat la patru Olimpiade și a câștigat trei medalii de aur, una de argint și două de bronz. Născută în East St. Louis, SUA, în 1962, Joyner și-a demonstrat calitățile atletice încă din adolescență, când a triumfat de patru ori în Campionatul Național de Pentatlon pentru Juniori. Aceste performanțe i-au permis să obțină o bursă de studii de la Universitatea din California (UCLA) unde inițial s-a concentrat pe baschet și săritura în lungime.

În 1981, Joyner a început să se antreneze pentru heptatlon cu antrenorul Bob Kersee, cu care s-a căsătorit în 1986. Deși suferise o întindere musculară, la Olimpiada de vară de la Los Angeles, din 1984, a reușit să obțină medalia de argint la heptatlon – îi mai trebuiau doar cinci puncte pentru a obține aurul.

Heptatlonul feminin este compus din șapte probe: 100 de metri garduri, 200 de metri sprint, 800 de metri alergare, săritura în lungime, aruncarea suliței, aruncarea greutății și săritura în înălțime. Favoritele lui Jackie au fost 100 de metri garduri, 200 de metri sprint și săritura în lungime – probă la care a egalat recordul mondial de 7,45 metri în 1987 și a câștigat aurul olimpic în 1988.

În 1986, la Jocurile Bunăvoinței de la Moscova, Joyner-Kersee s-a impus drept cea mai bună atletă la heptatlon, cu un rezultat total de 7148 de puncte, record mondial. A fost prima sportivă care a depășit 7000 de puncte. În istoria heptatlonului, doar patru atlete au reușit să depășească acest prag, în timp ce cel mai bun scor masculin este de 6645 de puncte.

Jackie Joyner-Kersee
PBS Kids ‘Xavier Riddle and the Secret Museum’ TV show panel, Los Angeles, USA – 29 Jul 2019,Image: 461346368, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

La Olimpiada de la Seul, în 1986, Joyner-Kersee îmbunătățea pentru a patra oară recordul mondial la heptatlon, cu 7291 de puncte. Este prima sportivă care a câștigat heptatlonul la două Olimpiade consecutive. Ultima Olimpiadă la care a participat a fost cea din 1996, de la Atlanta, unde a obținut bronzul la săritura în lungime, după ce o întindere musculară a forțat-o să se retragă din proba de heptatlon.

Într-un sondaj al revistei Sports Illustrated, Jackie Joyner-Kersee a fost votată The Greatest Female Athlete of All-Time. Astăzi, fosta sportivă este implicată în activități de caritate prin propria fundație, Jackie Joyner-Kersee Foundation, sau în asociere cu alți sportivi, cum se întâmplă în cadrul organizației Athletes for Hope, printre ai căror fondatori se numără Muhammad Ali, Lance Armstrong și Andre Agassi.

 Foto Profimedia

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii