FacebookTwitterLinkedIn

Sonda Hope, un proiect spațial al Emiratelor Arabe Unite, ar urma să decoleze pe 16 iulie 2020 – cum s-ar zice, Speranța părăsește Pământul mâine. Construită de Centrul Spațial Mohammed bin Rashid și Universitatea din Colorado Boulder, Arizona, sonda are misiunea de a studia atmosfera și vremea planetei Marte. Cu ajutorul informațiilor adunate de Hope, savanții din Emirate speră să afle de ce atmosfera marțiană nu reține hidrogenul și oxigenul și ce anume a provocat schimbările climatice drastice de pe planetă. Dacă totul decurge conform planificării, Hope ar urma să ajungă pe Marte în februarie 2021, dată la care EAU vor aniversa 50 de ani de la înființare.

Pe 23 iulie ar urma să plece spre Marte misiunea chineză Tianwen 1, care își propune să trimită pe Planeta Roșie, cu o rachetă March 5, un rover de dimensiunea unei mașinuțe de golf. Dacă misiunea reușește, China ar fi a treia țară, după SUA și URSS, care trimite un robot mobil pe Marte.

Șapte zile mai târziu este programată lansarea misiunii americane Perseverance. Roverul care dă numele misiunii este cel mai mare, mai greu și mai sofisticat vehicul trimis de NASA pe Marte și trebuie să găsească răspunsul la întrebarea dacă a existat vreodată viață pe Planeta Roșie.

În acest scop, Perseverance trebuie să caute semne ancestrale de viață microbiană, să analizeze clima și geologia planetei și să adune roci și mostre de sedimente care vor fi trimise pe Pământ pentru a fi studiate. De asemenea, Perseverance va aduna informații menite să ajute la pregătirea unei viitoare misiuni NASA cu echipaj uman către Marte.

Pandemia de coronavirus din ultimele luni a adus noi provocări logistice echipei care se ocupă de lansarea Perseverance, al cincilea rover american care ajunge pe Marte, după Sojourner în 1997, Spirit și Opportunity în 2004 și Curiosity în 2012. Robotul va ateriza în așa-numitul crater Jezero, o adâncitură în solul marțian cu un diametru de 45 km, aflată în extrema vestică a giganticului bazinul Isidis Plantitia, format cu multe miliarde de ani în urmă, după impactul unui meteorit. Savanții cred că acum 3-4 miliarde de ani Jezero ar fi putut fi un lac și speră ca Perseverance să găsească în sol molecule organice sau alte dovezi ale vieții microbiene.

Pentru că instrumentele necesare analizei probelor luate de robot sunt prea mari pentru a fi trimise pe Marte, mostrele vor fi ambalate și pregătite să fie aduse pe Pământ de o misiune viitoare pe care NASA o pregătește în colaborare cu Agenția Spațială Europeană.

Tehnologia existentă la bordul Perseverance va pregăti terenul pentru pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman pe care NASA vrea să le trimită pe Lună și pe Marte. Printre altele, datele adunate de rover vor ajuta expedițiile următoare să aterizeze în siguranță transportând cantități mari de echipament.

Perseverance este dotat cu 23 de camere video de înaltă rezoluție care vor transmite cu acuratețe aterizarea și vor permite analiza în detaliu a terenului și a mostrelor de sol ce urmează să fie prelevate.

Cu ceva timp în urmă, NASA a lansat campania Send Your Name to Mars, invitând oameni din toată lumea să-și trimită numele pentru a fi expediate pe Marte cu misiunea Perseverance. Pe 16 martie 2020, la Centrul Spațial Kennedy din Florida, a fost montată plăcuța de aluminiu cu cele trei cipuri de silicon care conțin numele celor 10.932.295 de pământeni care au răspuns campaniei NASA. Sosirea pe Marte este programată pentru 18 februarie 2021.

 Foto NASA/JPL Caltech