Idei inedite ale fermierilor italieni pentru a-și reduce consumul la electricitate. Cultivatorii de mere din nordul Italiei au început să utilizeze frigiderele naturale din peșterile săpate sub un deal pentru a-și depozita recolta într-un mediu controlat ce menține o temperatură constantă în toate anotimpurile.
La trei sute de metri sub livezile de meri din Predaia, un mic oraș din regiunea Trentino, grupul Melinda a pus la punct 34 de spații de refrigerare în vaste peșteri unde poate păstra 12-13% din producție și în același timp să își reducă costurile cu energia electrică, notează Reuters.
În aceste spații de depozitare din peșteri, merele sunt ținute în cutii de plastic, manipulate de muncitori cu motostivuitorul.
„Din punct de vedere al impactului asupra mediului, am văzut mai multe avantaje și beneficii. Unul este chiar reducerea semnificativă a consumului la electricitate. În urma unui teste pe care l-am făcut anul trecut, am măsurat o economie de electricitate de 32%”, a explicat Mauro Erlicher, managerul depozitului subteran.
În prezent, în aceste peșteri sunt depozitate aproximativ 30.000 de tone de mere, o cifră ce ar urma să ajungă la 40.000 de tone în viitorul apropiat.
Totodată, Erlicher a subliniat că marile spații de depozitare la rece de la suprafață utilizează panouri de tip „sandwich” cu izolație și mai multe straturi de metal pentru a păstra temperatura scăzuta în interior. În cazul peșterilor subterane, roca acționează ca un panou sandwich, „cât mai natural posibil”.
Înainte ca peșterile să fie utilizate, roca este răcită cu ajutorul gazelor până la o adâncime de 5-7 metri, ceea ce înseamnă că peștera poate menține o temperatură constantă de un grad Celsius.
În condițiile în care la suprafață vara se apropie de sfârșit, fermierii au început recoltatul merelor din livadă, o operațiune ce va continua timp de 30-40 de zile.
Unul dintre fermieri, Loris Calliari, a recunoscut că inițial a fost sceptic când a auzit de ideea depozitării în peșteră dar a fost convins de rezultate. „Am ezitat la început, apoi ne-am dat seama că funcționează pentru că permite o mare economie de energie și este foarte sustenabil. Sperăm să putem continua cu proiectul nostru”, a concluzionat fermierul.