FacebookTwitterLinkedIn

Italia intenționează să reducă încălzirea în locuințe și business-uri pe parcursul iernii pentru a contribui la scăderea cantităţii de gaz folosit în ţară și pentru a reduce riscurile legate de oprirea totală a fluxurilor de gaze rusești.

Înainte de războiul din Ucraina, Italia importa în jur de 40% din necesarul său de gaze din Rusia, însă a început să caute surse alternative de aprovizionare pentru a reduce dependența de Moscova, potrivit Reuters.

Conform unui plan guvernamental anunțat marți, temperatura din apartamente și din clădirile publice va fi reglată la 19 grade Celsius, cu un grad mai puțin decât până acum. Pentru spațiile industriale, aceasta va fi de 17 grade Celsius. În acelaşi timp, timpul de încălzire zilnic va scădea cu o oră.

Autoritățile speră că restricțiile vor reduce consumul de gaze cu 3,2 miliarde de metri cubi în perioada august 2022 – martie 2023 și urmăreşte să reducă alte 2,1 miliarde de metri cubi prin utilizarea altor surse alternative pentru generarea de energie electrică.

În acest scop, autoritățile italiene au în vedere și alte măsuri de încurajare a consumatorilor individuali şi a societăţilor să scadă consumul, pentru ca cererea generală să scadă cu 15%, în conformitate cu planurile Uniunii Europene.

Capacităţile de stocare de gaz ale Italiei erau pline în proporţie de 83% la începutul lunii septembrie.