FacebookTwitterLinkedIn

Exporturile de petrol iraniene au atins noi maxime în ultimele două luni ale anului 2022 și se află pe o traiectorie ascendentă la începutul acestui an, în ciuda sancțiunilor SUA și a absenței unui acord nuclear.

„În comparație cu administrația Trump, nu a existat nicio represiune sau acțiune serioasă împotriva exporturilor de petrol ale Iranului”, a spus Sara Vakhshouri de la firma de consultanță în domeniul energiei SVB International, citată de Reuters.

Exporturile de petrol ale Teheranului au fost limitate de când fostul președinte american Donald Trump a scos SUA, în 2018, din acordul nuclear agreat în 2015, și a reimpus sancțiuni menite să reducă exporturile de petrol și veniturile asociate guvernului iranian.

Dar, Iraniul a exportat mai mult petrol în timpul mandatului lui Joe Biden, iar în decembrie 2022 au fost tranzacționați, în medie, 1,137 milioane de barili pe zi, în creștere cu 42.000 barili față de noiembrie.

“Scăderea cererii în China și aprovizionarea din Rusi au reprezentat o provocare majoră pentru ei. Majoritatea petrolului său merge încă în Orientul Îndepărtat, și, în cele din urmă, în China. Iranul ajută și Venezuela să-și exporte petrolul”, a adăugat Vakhshouri.

China este cel mai mare client al Iranului și pentru a evita sancțiunile, majoritatea exporturilor de țiței ale Teheranului către Beijing sunt raportate ca având altă proveniență, potrivit analiștilor.