FacebookTwitterLinkedIn

Un sondaj realizat de compania Ipsos pentru Forumul Economic Mondial, în rândul a peste 20.000 de adulți din 30 de țări, arată că 71% dintre adulții intervievați nu se așteaptă ca răspândirea virusului COVID-19 să înceteze vreodată. Circa 58% dintre români consideră că răspândirea COVID nu va înceta.

Majoritatea adulților din fiecare țară – de la 51% în China până la 85% în Olanda – sunt de acord că „nu vom putea niciodată să oprim pe deplin răspândirea COVID-19 și a variantelor sale, indiferent de măsurile luate”.

Oamenii sunt convinși de faptul că virusul COVID-19 se va răspândi în continuare, iar această părere este vizibilă în special în țările cu venituri mari din nordul Europei, America de Nord și Asia-Pacific.

Țările care consideră că răspândirea virusului COVID-19 va continua în viitor sunt în general țări cu o rată ridicată de vaccinare, țări care s-au confruntat cu creșteri masive de cazuri COVID-19 în valul Omicron, chiar dacă rata de vaccinare depășea 70%.

România înregistrează scoruri mai mici, sub media globală, astfel încât 58% dintre români cred că răspândirea COVID-ului nu va înceta, în timp ce aproape o treime (29%) cred că răspândirea se va opri.

Păreri mai degrabă polarizate se remarcă în China, unde 51% dintre respondenţi cred că virusul va continua și în viitor, în timp ce 44% sunt de părere că virusul nu se va mai răspândi.

În medie, în toate cele 30 de țări participante la studiu, 63% susțin „vaccinarea anti-COVID obligatorie pentru oricine este eligibil”, în timp ce 32% se opun iar 5% nu știu ce să răspundă.

Vaccinarea obligatorie este susținută în special de țările emergente din Asia și America Latină, în frunte cu India (89%), Peru (86%), Mexic (84%).

Ţările unde majoritatea se opune vaccinării obligatorii sunt: România (57%), Ungaria (54%), Rusia (53%), Statele Unite (51%) și Olanda (51%).

Așadar, România susține în cea mai mică măsură această idee – principalele segmente demografice care se opun vaccinării obligatorii a persoanelor eligibile sunt femeile (63%) și persoanele de 35-49 ani (72%).