FacebookTwitterLinkedIn

La începutul acestui an, când lumea încă nu era alertată de epidemia cu noul coronavirus, Ion Sturza, unul dintre cei mai importanți investitori și antreprenori din România, declara într-un interviu pentru „Forbes România” că nu se teme de venirea unei noi crize, având un principiu fundamental după care se ghidează: „Mai bine să fii bogat în cash decât în active”.

Ion Sturza este unul dintre puținii oameni de afaceri din țară care a știut să profite de pe urma crizei economice, izbucnită în urmă cu mai bine de un deceniu. În toamna anului trecut, președintele Fribourg Capital a încheiat una dintre cele mai importante tranzacții de pe piața imobiliară locală. Astfel, compania Liberty Technology Park din Cluj‑Napoca a fost vândută către White Star Real Estate și către un fond de investiții al Rice University din SUA, în schimbul unei sume estimate de surse din piața imobiliară la aproximativ 40 de milioane de euro. În portofoliul omului de afaceri se află și cea mai mare tranzacție privată din România: vânzarea Rompetrol. Așa încât, actuala criză nu l-a surprins pe Ion Sturza, om de afaceri care a văzut multe la viața sa.

Vezi aici lista completă a speakerilor de le Reinvent Summit

În fapt, Sturza și generația sa au trăit din criză în criză, deși nu toate au fost economice, iar fiecare experiență l-a călit. Printre altele, a fost martorul prăbușirii URSS, „o tragedie pentru 250 milioane de oameni. Drept compensații, atunci, noi am avut speranța, ceea ce este foarte important pentru a depăși criza”, și-a amintit Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova, în cadrul evenimentului reINVENT Summit 2020, organizat de „Forbes România”.

În opinia sa, în prezent, există o criză a miliarde de oameni, dar în locul speranței există incertitudinea, așa încât amplitudinea crizei pe care o trăim acum este mult mai mare față de cele anterioare. Lumea se confruntă cu o suprapunere de crize. În primul rând, este o criză medicală dublată de o criză economică ce se transformă, ușor-ușor, într-o criză financiară. La acestea se adaugă o criză psihologică la nivel de mase. Este și o criză de leadership, atât în domeniul politic, cât și la nivel de business. „Toate acestea s-au compilat într-o mega-criză pe care o numesc: criza incertitudinii, care este cea mai nocivă și cea mai periculoasă”, a declarat Ion Sturza.

În această perioadă plină de incertitudini, rolul disciplinei este esențial pentru păstrarea moralul ridicat și a unei minți limpezi. Sportul, mișcarea, exercițiile fizice sunt elemente importante. Dar, pentru bărbați, bărbieritul în fiecare zi reprezintă un semn al prospețimii și al vitalității. Iar Ion Sturza nu-și ascunde acest obicei de a se bărbieri zilnic.

Educația dobândită în trupele speciale, în urmă cu 40 de ani, a reprezentat o bună școală a disciplinei. „A fost o bună lecție pentru cariera mea, o lecție care m-a disciplinat”, s-a confesat Ion Sturza în cadrul reINVENT Summit 2020.

Cea de-a doua confesiune a omului de afaceri a fost că, în viața sa, n-a avut șefi: „Mi-am fost singur șef. A fost dificil și a fost o mare provocare să mă organizez, mai ales când am ajuns la o mare maturitate profesională și financiară”. Pentru Sturza, viața este ca mersul pe bicicletă, trebuie să pedalezi continuu ca să-ți păstrezi echilibrul, iar disciplina în vreme de criză sau austeritate este foarte importantă. Peste toate acestea trebuie întreținută o gimnastică intelectuală în fiecare zi, adică trebuie urmărită agenda și munca cu care erai obișnuit în vremurile normale, indiferent dacă o faci de-acasă sau de la birou. Această trebuie însoțită de lectura cărților din domeniul interdisciplinar, pentru a nu cădea în depresie, a punctat antreprenorul.

Criza pe care o traversăm îi va face pe oameni să renunțe la spiritul consumerist și să reîntoarcă la instinctele pământene? Ion Sturza speră ca va exista acest proces. „Acest virus nu va distruge civilizația umană, dar această criză îi va face pe oameni să-și regândească viața. Cred, însă, că instinctele oamenilor de afaceri și ale bancherilor, în special, nu se vor schimba fundamental”.

Ion Sturza consideră că va urma un recul puternic în multe sectoare. „Deja se vede că acum consumul se reduce exponențial la produsele de larg consum. Viitorul pentru 60-70% dintre angajați va fi complicat și oamenii vor fi mai puțin deschiși către consum. Toate firmele de servicii vor avea de suferit dramatic. Pe cei bogați nu i-aș plânge azi de milă. Micii antreprenori vor suferi foarte puternic”, a declarat omul de afaceri.

El se numără printre vocile pesimiste în privința revenirii economiei la normalitate: „Estimarea mea este că în trei luni va fi faza acută, șase luni va dura  perioada de apatie și depresie profundă, apoi va fi revenirea într-un an și jumătate sau doi ani. Asta nu înseamnă că toate sectoarele economice își vor reveni în acest timp”.

De asemenea, el a mai spus că nu va dispărea nicio formă de activitate antreprenorială. „Vor cădea doar cei care au fost bolnavi până în martie 2020. Eu cred în spiritul antreprenorial din România”, a conchis optimist Ion Sturza.

„Virusul nu va distruge civilizația umană, dar această criză îi va face pe oameni să-și regândească viața” – Ion Sturza, fondator și proprietar al fondului de investiții Fribourg Capital