Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Ion Grecu

Ion Grecu.jpg
Avere: 80 milioane de euro Vârstă: 58 de ani Reşedinţă: Constanţa Domeniu: Energie

Anul 2010 poate fi considerat unul de excepţie pentru omul de afaceri constănţean Ion Grecu. Acesta îşi împarte timpul şi businessul între birourile din Bucureşti-Cernavodă-Constanţa şi consideră că doar un om activ poate fi un bun afacerist. Proprietarul grupului Elcomex recunoaşte că a realizat o tranzacţie importantă în acest an când a vândut grupului elveţian Repower (cu afaceri de peste un miliard de euro în 2009) 80% din acţiunile traderului de energie Elcomex EN (un business de peste 70 de milioane de euro anul trecut). Grecu spune că suma nu este importantă ca valoare, dar depăşeşte 20 milioane de euro, iar tranzacţia presupune cedarea pachetului majoritar în vederea asocierii pentru proiectele de producţie a energiei. „Eu am intrat în lumea afacerilor cu 2.500 de dolari în buzunar. Banii i-am luat de la naşul meu de cununie, în anul 1990. De atunci până azi am reuşit să cresc fiecare firmă, iar cele nou-înfiinţate în grupul Elcomex au un potenţial imens de dezvoltare“, susţine Grecu. Afaceristul este de părere că orice firmă ajunsă la maturitate trebuie valorificată la maximum sau, de ce nu, vândută. Recunoaşte, totodată, că tranzacţia cu Repower i-a deschis noi drumuri, iar acum omul de afaceri constănţean va derula în parteneriat proiecte de producţie a electricităţii de până la 260 MW.

Astfel, Repower şi Elcomex Power intenţioneză să producă energie electrică în turbine eoliene de 30-50 MW, în hidrocentrale cu capacităţi de 50 MW şi în instalaţii fotovoltaice de 10 MW. De asemenea, cele două companii au în plan şi producţia de energie într-o termocentrală pe gaz de 200 MW. Investiţiile ar putea ajunge la 350-400 milioane de euro pentru proiectele de producţie.

Nu renunţă la agricultură

În paralel, Elcomex a ajuns la un acord şi cu grupul Enel Green Power România, pentru dezvoltarea unui parc eolian în Dobrogea. Şi de data aceasta investiţia totală ar putea ajunge la 400-500 milioane de euro. Potrivit Arhivei Electronice de Garanţii Reale Mobiliare, Elcomex Eol a primit din partea Enel Green Power România o finanţare de 10,5 milioane de euro care va fi garantată cu acţiunile firmei constănţene. Enel vine cu aceşti bani pentru a dezvolta parcul eolian început de Elcomex, iar în cazul în care va dori să cumpere întreaga firmă de la Ion Grecu este obligat să achite diferenţa de până la 25,5 milioane de euro, valoarea de piaţă a Elcomex Eol.

Activ pe mai multe fronturi, afaceristul constănţean spune că a făcut o pasiune aparte şi pentru agricultură. Grecu a achiziţionat, în timp, mai multe terenuri pentru a ridica eoliene în special, însă până a pune în practică proiectele respective a cultivat o parte din terenuri. A înfiinţat, astfel, Elcomex Agroindustrial, companie care are în portofoliu 1.500 de hectare de teren arabil, un depozit de 16.000 de tone de cereale în Constanţa plus o fabrică de nutreţuri concentrate cu o producţie de 2.000 de tone/oră.

„Pământul l-am cumpărat pentru un parc eolian, dar m-am îndrăgostit de agricultură. Iubesc foarte mult compania aceasta şi acum am proiecte serioase cu ea. Am investit deja opt milioane de euro. Patru milioane de euro au fost alocate pentru un depozit, trei milioane m-a costat terenul, iar un milion de euro am plătit pe utilaje“, spune Ion Grecu, care susţine că în 2009 a cultivat doar 900 de hectare de teren. Pe viitor, însă, nu va lăsa nicio parcelă liberă, spune el.

Selecţioner de bowling al naţionalei

Omul de afaceri a pus şi bazele unui club de bowling la Cernavodă: Elcomex Delfinii. Echipa sa face parte din prima ligă şi este una dintre cele mai bune ca lot valoric după ce a obţinut primele trei locuri în clasamentul individual masculin şi locul trei pe echipe. „Sunt jucător legitimat, iar echipa asta a câştigat multe trofee. Suntem printre cei mai buni din ţară. Recent, am fost ales şi selecţioner al lotului
naţional care a reprezentat România la competiţia mondială din Germania“, spune Ion Grecu.

Constănţeanul a construit la Cernavodă o sală de bowling modernă pentru antrenamente, dar şi pentru competiţii, iar „Delfinii“ au, astfel, parte de cel mai bun echipament. Grecu este, totodată, şi un împătimit colecţionar de bile de bowling, iar numărul acestora „sare“ de 100. În paralel, afaceristul nu zice nu unei partide de tenis de masă sau unui meci de snooker.  

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii