FacebookTwitterLinkedIn

Această întâlnire a fost ocazionată de necesitatea consultărilor în privința medierii disputelor dintre Guvern și BNR, referitoare la riscurile cu care România se confruntă în prezent în ceea ce privește inflația și coordonarea politicilor economice, au anuțat reprezentanții președinției.

Președintele și-a manifestat, luni, intenția de a media conflictul dintre cele două părți, deși nici BNR și nici reprezentanții Guvernului nu au solicitat această mediere, ba mai mult ambele părți au susținut că nu este necesară.

Isărescu despre BNR în Anul Marii Uniri: BNR se identifică și s-a identificat cu destinul național, iar dezacordurile dintre ministrul de Finanțe și Guvernator nu reprezintă ceva nou sub soare

„În cadrul discuțiilor, a fost analizată situația macroeconomică existentă, context în care Președintele României a subliniat că este esențială independența Băncii Naționale a României în legătură cu deciziile de politică monetară, aceasta fiind o condiție fundamentală pentru un stat membru al Uniunii Europene. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a menționat că Banca Națională a României trebuie să urmărească, cu responsabilitate și determinare, obiectivul fundamental de asigurare a stabilității prețurilor, astfel încât veniturile românilor să nu aibă de suferit prin scăderea puterii de cumpărare”, se precizează într-o declarație de presă a Președinției.

În cadrul întâlnirii, Guvernatorul BNR a prezentat principalii factori ai creșterii prețurilor, arătând că influențele semnificative provin din componente aflate în afara sferei de acțiune a politicii monetare.

BNR a explicat pe înțelesul tuturor de ce a ajuns inflația la aproape 5% în martie 2018

Mai mult de jumătate din rata anuală a inflației din luna martie 2018, de 4,95%, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, respectiv 56,5% din aceasta, este generată de componentele cu prețuri administrate sau puternic influențate de impozitarea indirectă (accize), se menționează într-un document a BNR, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică.

BNR este nevoită să se lupte cu inflația în condițiile în care are o țintă de inflație de 2,5%, +/- 1%, iar cele mai recente prognoze ale instituției arată că, până la finele trimestrului al treilea al acesui an, inflația va fi aproape de 5%, iar la finele acestui an, va ajunge la 3,5%, nivelul maxim țintit. Problema este că intervalul de incertitudine, privind rata inflației, prognozat pentru acel moment, va fi de +/- 1,6%.

Pentru a-și atinge ținta de inflație, Consiliul de administrație al BNR a decis în unanimitate menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25%, a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 3,25%, se scrie în minuta ședinței de politică monetară din 4 aprilie 2018. Ei au susținut că precedentele decizii de scădere a dobânzii de politică monetară, din ianuarie și februarie, nu și-au făcut efectele pe deplin.

În plus, în partea doua a acestei luni, BNR a făcut două operațiuni de sterilizare, pentru prima dată după ianuarie 2011, atrăgând din piață 18,66 miliarde de lei, în data de 16 aprilie, operațiune rostogolită la 23 aprilie prin atragerea a 18 miliarde de lei. Rezultatele s-au văzut imediat, astăzi, față de vineri 13 aprilie, indicele ROBOR la 3 luni a crescut cu 16%, de la 2,07% la 2,42%.

Membrii CA al BNR au decis în unanimitate să mențină dobânda de politică monetară la 2,25% pe an, dar evoluția inflației indică acumularea de presiuni inflaționiste

Referitor la problema coordonării politicilor economice, în cadrul întâlnirii de astăzi, Președintele României a apreciat că aceasta nu înseamnă că politicile unor autorități să fie subordonate obiectivelor altora, însă ansamblul politicilor economice trebuie să asigure, prin toate măsurile care se impun, stabilitatea și predictibilitatea cadrului macroeconomic.

Astfel, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că atât Guvernul, cât și Banca Națională trebuie să evite abordările concurențiale, astfel încât cooperarea instituțională să fie una eficientă, în condiții de echilibru și responsabilitate față de interesele economice ale României.

La finalul întrevederii, Președintele României și-a exprimat speranța că vor exista discuții între Guvern și BNR, în perioada imediat următoare, care să îmbunătățească dialogul instituțional și cooperarea în domeniul politicilor economice.

Vineri, președintele se va întâlni cu premierul Viorica Dăncilă, iar săptămâna viitoare urmează o întâlnire a tuturor celor trei părți.