FacebookTwitterLinkedIn

Ioana Filipescu a declarat că primul trimestru a fost unul foarte activ. „Valorile raportate au fost mai mari, tranzacțiile au continuat până la sfârșitul lunii martie. Pe piața de fuziuni și achiziții, criza se poate resimți foarte repede, nu din cauza faptului că oamenii nu ar mai face afaceri, ci din cauza dificultății de a agrea care este o valoare corectă la un anumit moment.

În perioada aceasta, când măsurile de distanțare socială ne impun să lucrăm de acasă, e mai greu să vedem tranzacții care se vor închide în timpul stării de urgență. Ce pot să spun într-o notă pozitivă e că avem mandate care continuă, sigur mai puține decât mandatele care s-au întrerupt; avem mandate care au picat deoarece nu mai sunt relevante, de asemenea avem mandate întrerupte, suspendate temporar și tranzacții care continuă.”

Oficialul Deloitte România a menționat că sunt foarte multe sectoare care sunt rezistente la impactul cauzat de pandemia de coronavirus, ca industria alimentară, industria energetică, telecomunicații, infrastructură, curieratul, și tot ce înseamnă tehnologie, și în aceste domenii ea a declarat că tranzacțiile vor merge înainte.

„Odată ce depășim această perioadă de „lock-down” lucrurile vor avea o predictibilitate mai mare; problema este acum deoarece nu avem vizibilitate. În 2008 încetinirea a fost treptată, din septembrie 2008 până la sfârșitul anului 2009, iar criza financiară a ajuns în România și s-a instalat treptat. Acum suntem într-o altă situație, în sensul în care totul a înghețat într-o săptămână. E greu să facem predicții și să le comparăm, criza aceasta e absolut specială, în viziunea mea în ceea ce privește piața de M&A, criza din 2008 s-a rezolvat în trei ani, de asta situația în care suntem acum am putea spera că se va rezolva mai repede, deoarece are cauze mai înguste. Dacă nu durează mai mult, putem spera că se va rezolva mai rapid.”

Ioana Filipescu Stamboli a declarat că în ultima lună, contactul cu antreprenorii români, care îi sunt clienți, a fost mult mai puternic. „Consider că lumea este plină de resurse, de creativitate, de bunăvoință în a rezolva dificultăți punctuale și cu curaj în ceea ce privește dificultățile mai mari, care vor veni de acum încolo. Majoritatea își doresc o reluare cât mai rapidă, este vital să se poată întâmpla lucrul acesta, este important ca asta să preocupe autoritățile și să existe o conștientizare că totul se va întâmpla în parametri de siguranță.”

Privind spre viitor oficialul Deloitte România a menționat că se așteaptă ca această perioadă să fie una de consolidare pe piață. „Cred că o mare parte dintre antreprenori sunt trecuți prin momentele dificile din 2009-2013, cu niște lecții învățate și sunt mai bine pregătiți acum.”