FacebookTwitterLinkedIn

 Ce cuvânt caracterizează cel mai bine anul 2021?

Perioada pandemiei a scos la iveală problemele companiilor camuflate de o etapă economică favorabilă.

Aleg cuvântul consistentă (în oglindă cu inconsistența), cu referire la capacitatea de a genera acțiuni în acord cu un plan, cu strategia de criză construită de fiecare companie în parte. Câștigătorii acestui an și ai anilor care urmează sunt cei care excelează în zona de suport, structură, procese și au resurse să se concentreze pe gestionarea factorilor externi, a schimbărilor din piață în care activează, să implementeze componențe digitale în zonele afacerii expuse la schimbarea modelului de business generată de pandemie și cu potențial de dezvoltare disruptivă.

Care au fost motivele dvs de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2021? (pandemia, criza economică, criza de materii prime, inflația, forța de muncă, criza guvernamentală, altele). Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Unul din proiectele relevante pentru noi demonstrează că există o preocupare stringentă a IMM-urilor pentru profesionalizarea departamentelor financiare și operaționale, în vederea creșterii performanței acestora și implicit pentru o contribuție esențială în rezultatele companiilor, într-o perioada în care orice greșeală generează vulnerabilitate și pierderi financiare sau chiar probleme de continuitate a business-ului. Am realizat o diagnoză a departamentului financiar-contabil pentru o companie având peste 150 de angajați și cifra de afaceri peste 40 milioane de euro, din agribusiness, lucrând în echipa cu expertul HR. Rezultatul misiunii noastre a fost redefinirea structurii departamentului, a rolurilor-cheie și realizarea profilului directorului financiar, iar apoi am intervenit în zona noastră de competență, în procesul de recrutare.

Trusted Advisor Strategy & Finance oferă servicii integrate de strategie, management financiar și contabilitate. Am avut provocarea de a livra pe lângă serviciile curente și alte servicii, cum ar fi asistență în accesarea granturilor covid sau a programului IMM Invest, pentru un portofoliu variat din punct de vedere industrii și nevoi de asistență. Astfel am putut să fim cu adevărat « trusted advisor » pentru clienții noștri și doresc să marchez acest aspect și să mulțumim tuturor, căci dincolo de efortul poate mult peste beneficii, rezultatele și consolidarea parteneriatelor de business generează pentru noi creștere în continuare.

Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021?

Sunt foarte bucuroasă că am continuat proiectul Trusted App și l-am dus la alt nivel, în acest an. Această aplicație realizată de noi ajută IMM-urile în procesul de digitalizare a raportării financiare, implicit, în pilotajul strategic al afacerii.

Am validat Trusted App, după 1 an de utilizare a funcționalității de bază, cea de raportare financiară și am reușit să lansăm în această vară Bugetul de Venituri și Cheltuieli și Simulatorul de Business automatizat, cu un buget investit bine dimensionat, astfel încât să ne permită să punem la dispoziția IMM-urilor această facilitate pe baza unui abonament pe care orice antreprenor și-l poate permite.

În prezent, peste 80 IMM-uri, clienții de contabilitate ai Trusted Advisor, utilizează aplicația lună de lună, beneficiind de transparență asupra rezultatelor.

În continuare analizăm posibilitatea de a scala Trusted App la nivel național, prin parteneri, firme de contabilitate locale, care să fie validați de noi și să livreze conform standardelor Trusted Advisor.

Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați.

În acest an oportunitățile au venit din zona BVB și a pieței secundare AERO, care au realizat o strategie valoroasă de atragere a companiilor. Am văzut o efervescență, fie că vorbim de companii din tehnologie, agribusiness, transporturi. Comunicarea acestor procese este foarte eficientă și atrage în continuare IMM-uri, care lucrează la strategie, standardizare structură, procese, proceduri, sisteme, pentru a pregăti etapă de listare, într-un orizont de 3-5 ani.

Un semnal pe care aș dori să îl lansez este legat de posibilitatea de exit / M&A pentru antreprenorii care, la un bilanț foarte realist, proiectat pe următorii 2-3 ani, vor marca dificultăți de menținere și continuare în piață în care activează. Odată înțeles acest lucru, procesul este complex și trebuie derulat nu doar din perspectiva de evaluare a afacerii / due dilligence, dar și prin identificarea și analiză tuturor opțiunilor, în mod coordonat.

Care sunt deciziile bune pe care le-a făcut guvernul pentru încurajarea și susținerea mediului de afaceri din România în anul 2021?  Care sunt lucrurile pe care trebuia să le facă, dar nu le-a făcut?

Sunt de părere că trebuie făcut mai mult din punct de vedere al măsurilor fiscale pentru încurajarea IMM-urilor să se capitalizeze, cu finalitate în accesul la finanțare bancară, dar și pentru a încuraja IMM-urile să se asocieze în cadrul proiectelor mari.

Consider prioritară crearea de programe guvernamentale care să faciliteze exportul produselor pur româneşti pe pieţe externe noi sau pieţe recâştigate.

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022?

2022 preia ipotezele acestui an : criză pandemică, tensiuni în ceea ce privește accesul la materii prime, presiunea pe prețuri și profitabilitate, transportul pe distanțe mari cu întârzieri și costuri mari.

Analizând contextul, indicatorii macroeconomici, piață imobiliară, prudența mediului privat în privința investițiilor, mă aștept să vedem decizii la nivel de politică monetară pentru a bloca trendul de scădere economică.