Cautare
, Contributor

Forbes.com

500 miliardari |
|

Ioan Tomele și familia

Ioan Tomele.jpg
Avere: 43-45 milioane de euro Vârsta: 41 de ani Reşedinţa: Bihor Domenii: Comerţ, turism

An de an, familia Tomele din Oradea (Mirela şi Ioan) a reinvestit o bună parte din profitul înregistrat de firmele pe care le controlează. Banii au mers, în mare parte, către achiziţia de terenuri, proiecte noi, însă nu au neglijat nici businessul principal: Tiger Amira, cu afaceri de 30 milioane de euro anul trecut. Ioan Tomele spune că în paralel cu distribuţia plăcilor ceramice, a obiectelor şi instalaţiilor sanitare, dar şi a materialelor de construcţie, are un nou hobby. Vrea să ridice, în apropiere de Oradea, o fermă de animale, dar şi să practice agricultura şi turismul.

„Am început să investim bani frumoşi. Totul se va întinde pe o suprafaţă de circa 40.000 de metri pătraţi. Vom avea 600 de vaci de lapte. Am alocat deja 1,5 milioane de euro şi mai investim cel puţin un milion de euro“, spune Tomele, care speră ca totul să fie gata în 2010.

Afaceristul recunoaşte că a apelat şi la fonduri europene şi speră într-o finanţare de circa două milioane de euro. Tomele mai spune că este decis să ridice şi o unitate de producţie în apropierea fermei, unde să proceseze laptele. În scenariul ideal pe care îl visează, Tomele vrea ca prin investiţiile pe care le face să atragă şi turişti. Afaceristul a construit şi o pensiune la Băişoara, lângă Cluj, şi un hotel cu 40 de camere la Băile Felix. „Dacă am putea lega aceste investiţii într-un circuit turistic, ar fi nemaipomenit. Omul se poate bucura de natură şi putem transporta grupurile de turişti să vadă ferma, să bea un pahar de lapte proaspăt şi să se relaxeze“, spune orădeanul. El crede că străinii sunt tot mai interesaţi de turismul rural din România, însă drumurile din ţară le pun piedică.

În planurile de afaceri ale antreprenorului, stopate pentru moment de criza financiară, intra şi un centru comercial care urma să se întindă pe nu mai puţin de 15.000 de metri pătraţi. Tomele mai spune că a cumpărat, tot în Oradea, o fostă fabrică de cărămidă şi urma să deruleze, în parteneriat, un proiect complex cu centre comerciale, locuinţe, hotel şi SPA. „Suma totală care urma să fie investită de parteneri şi de noi putea ajunge la circa 250 milioane de euro. Din păcate am întâmpinat piedici din partea autorităţilor şi totul a rămas doar în stadiu de proiect“, susţine businessmanul.

Îşi aminteşte că a intrat în afaceri imediat după Revoluţie. A cochetat cu agricultura, dar a fost un eşec. A lucrat ca electrician auto, apoi merceolog, iar în 1991 s-a asociat cu doi prieteni şi au pus bazele unui SRL. „Am pornit la drum cu 50.000 de lei pe care părinţii mei îi aveau pentru a cumpăra un Aro“, spune afaceristul, care a vândut iniţial covoare, televizoare şi frigidere. Tomele spune că a urmat o colaborare cu producătorul de plăci ceramice Sanex, iar spaţiile de depozitare şi magazinele s-au înmulţit treptat. În 1994, unul dintre acţionari a ieşit din firmă, iar din 1997 familia Tomele a rămas singură la conducere. „Am câştigat mult, dar banii au fost reinvestiţi. În prezent avem zece magazine proprii Tiger Amira în ţară şi vindem trei-patru milioane de metri pătraţi de plăci ceramice într-un an“, spune orădeanul. El speră la afaceri de peste 40 milioane de euro în 2010. În prezent, compania pe care o conduce deţine şi o flotă cu peste 300 de maşini, din care 100 de camioane pentru distribuţie proprie. Nu este interesat să vândă Tiger Amira, dar ştie că azi totul este de vânzare. „Vreau să am timp şi pentru mine. Copiii cresc şi îi văd destul de rar. Mi-aş dori să pot fi alături de ei zi de zi“, spune afaceristul orădean.

Tomele nu uită nici de celelalte pasiuni din tinereţe. Spune că a fost un fotbalist bun, însă nu a fost susţinut şi a renunţat în timp. „Am fost legitimat la o echipă de divizia D. Fotbal mai joc şi acum de câte ori am ocazia, dar cu prietenii. Nu ocolesc nici tenisul de câmp“, adaugă afaceristul. În concedii preferă să schieze alături de familie în Austria, dar şi în România.

Cele mai multe escapade le face în Europa şi a fost impresionat de oraşe precum Praga şi Barcelona. Preferă bucătăria tradiţional românească, dar recunoaşte că, datorită programului de muncă infernal, prima masă serioasă a zilei ajunge câteodată să fie la ora 19. Orădeanul se declară un fan al mărcii Mer­­cedes şi nu este încântat deloc de maşinile de teren.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii