FacebookTwitterLinkedIn

Ioan Niculae, proprietarul grupului de firme InterAgro se poate lăuda cu un profit triplu din agricultură, cea mai mare producţie de îngrășăminte chimice din istoria combinatelor sale și cu un parteneriat cheie: Gazprom.

Cea mai mare dorință a omului de afaceri Ioan Niculae este pe cale să se împlinească. Acuzat în nenumărate rân­duri că obține gaz ieftin de la statul român pentru combinatele sale de îngrășăminte chimice, proprietarul grupului de firme InterAgro (cu afaceri cumulate de un miliard de euro și un profit net de 36 mil. euro, în 2011) și-a stabilit în urmă cu ceva timp un obiectiv foarte clar: să devină inde­pendent energetic. Miza este destul de mare, întrucât producția de îngrășăminte chimice în cele cinci combinate pe care le deține generează 65 % din veniturile Interagro, iar gazul reprezintă 70 % din costurile totale de producție. Astfel, un prim pas și poate cel mai important a fost făcut. InterAgro s-a asociat cu gigantul rus Gazprom, prin inter­mediul companiei Intergaz Est. Combinatele InterAgro vor procesa astfel gaze direct de la Gazprom, fără alți intermediari. Iar partene­riatul cu rușii înseamnă o reducere cu până la 22% a costurilor cu materia primă.

Pentru a-şi asigura independenţa energe­tică, grupul InterAgro a demarat un program investiţional de 400 mil. euro, care prevede construirea a cinci centrale de producere a energiei electrice în cogenerare, adică câte una pentru fiecare combinat deținut, cu o capacitate totală de 90 de MWh şi o centrală de producţie energie electrică de mare capa­citate, în ciclu combinat, pe gaze naturale de 450 Mwh la Făgăraş. InterAgro va dispu­ne, astfel, de o capacitate de producţie de energie electrică de mare eficienţă de peste 550 Mwh. Aproape 20% din costurile actuale de producție ale îngrășămintelor chimice reprezintă energia electrică. Prima centrală a fost pusă în funcțiune în octombrie 2012. Urmează și celelalte, pentru care Uniunea Europeană asigură cofinanțare. 2012 a fost de departe cel mai bun an din istoria InterAgro pe segmentul de îngrășăminte chimice. Cele cinci combinate au funcționat continuu, iar producția a fost cu aproximativ 30 % mai mare, ceea ce va duce la o creștere a veniturilor InterAgro până la 1,4 miliarde de euro, în 2012.  Din cauza secetei prelungite din acest an, veniturile din agricultură nu vor contribui semnificativ la avansul afacerilor din 2012. În 2011, însă, profitul din agricultură s-a triplet

Averea lui Niculae: terenuri şi silozuri

Grupul InterAgro deține la nivel național 55.000 de hectare de teren agricol, din care aproximativ 19.000 de hectare, în proprietate. În ultimul an, Ioan Niculae a achiziționat prin intermediul InterAgro aproximativ 4.000 de hectare de teren agricol. Grupul mai are în proprietate două hoteluri, două fabrici de ulei și de preparate din carne și șapte fabrici de pâine și patiserie.

InterAgro are în acest moment o capacitate de depozitare de peste 1,2 milioane tone, în silozuri- 750.000 de tone și magazii – 450.000 de tone. Investițiile alocate pentru următoarea perioadă în realizarea de noi spații de depozitare se ridică la 12 milioane de euro, iar primele silozuri, cu o capacitate de 100.000 de tone vor fi finalizate anul viitor, la Zimnicea.

La sfârșitul lunii noiembrie 2012, Interagro ar urma să inaugureze o fabrică de procesare a uleiului, investiție de 24 de milioane de euro, iar anul viitor, în octombrie va fi finalizată, la Zimnicea, investiția de 12 milioane de euro într-o fabrică de nutrețuri combinate.