FacebookTwitterLinkedIn

Circula, în vremea de dinaintea crizei financiare, în mediul jurnalistic autohton, o anecdotă: investitorii israelieni din real estate-ul românesc făceau tranzacții încă din avionul care-i aducea în România. Favi Stelian, CEO al companiei care dezvoltă ansamblul rezidențial City Point din nordul Capitalei – un joint-venture între giganții Shikun&Binui și Red Sea Group -, spune că povestea nu este departe de adevăr. „Avionul cu investitori israelieni care veneau în România și făceau afaceri încă din timpul zborului nu este o poveste. În avion se vindeau terenuri, se semnau contracte la business lounge în aeroport. E adevărat, pe atunci erau și unii care nici nu erau în imobiliare, aveau bani din alte domenii. Ziceau «hai să cumpărăm terenuri în România, că mâine le vindem cu 30% în plus». Astăzi nu se mai întâmplă lucruri din acestea, au rămas foarte puțini jucători din Israel în imobiliarul românesc, însă foarte serioși, care fac planuri de business cu un randament de 5-10% pe an”, explică Favi Stelian.

JLL: România, locul 3 în ECE la investiții imobiliare

Favi Stelian (1)

Israelianul a ajuns în România în anul 2006. „Eram director de mall în Israel și am primit oferta de a aduce Tnuva în România. Am făcut un parteneriat și am venit așa frumos, fără să știu prea multe despre această țară. Am înființat firma Magna Capital, am făcut business development la multe firme care au venit din Israel în România, dintre care cele mai multe cu investiții în imobiliare”, explică Favi Stelian cum a intrat în contact cu real estate-ul autohton. „Aveau nevoie de finanțări și eu, întrucât cunoșteam sistemul bancar, le facilitam obținerea acestora. Era un sport pentru israelieni să investească în România, în 2007-2008, în imobiliar, căutau terenuri să facă proiecte. Asta până când a venit criza la sfârșitul lui 2008 și atunci s-au lăsat de sport.”

În timpul crizei, Favi Stelian (foto) s-a angajat ca CFO – are studii în domeniul contabilității, business-ului și avocaturii – la o companie locală, apoi, în 2010, a fost recrutat de către dezvoltatorii ansamblului City Point. Investiția în prima fază a complexului City Point, care cuprinde patru blocuri cu 213 apartamente dintre care în prezent sunt finalizate 100, se ridică la 15 milioane de euro. Iar planurile vizează încă două faze: a doua, de opt blocuri cu regim de înălțime cuprins între P+6 și P+20, cu 944 de apartamente, o investiție de 100 de milioane de euro și a treia, de 13 blocuri cu 1.311 locuințe. Construcția la cea de-a doua fază este programată să înceapă la sfârșitul lui 2016, începutul lui 2017, perioada în care va fi finalizată prima fază a ansamblului.

Forte Partners, proiecte de peste 100 mil. euro în vestul Capitalei

„În 2010-2011 am scos autorizația pentru prima fază. În 2012 am mizat că va merge și rezidențialul, dacă merg sectoarele de office și comercial. Atunci am mizat, cu fonduri proprii, și am încercat cu primul bloc. Am avut dreptate și acum continuăm”, spune Favi Stelian, cu referire la faptul că terenul de 12 hectare pe care este edificat ansamblul este foarte aproape de zona Calea Floreasca-Barbu Văcărescu. „Acum doi ani, când noi am început, nimeni nu cumpăra off-plan, însă acum vindem mult din stadiu de proiect. Aici s-au dezvoltat multe clădiri de birouri, însă rezidențial nu prea. Clienții vin din mediul corporatist, din birourile de aici. Au salarii medii spre mari, pot lua un credit destul de ușor. Oamenii preferă să aibă o locuință în apropierea locului de muncă, decât să închirieze sau să stea în altă zonă a Bucureștiului, pentru că le crește calitatea vieții, nu mai pierd ore în trafic. Ne ajută că zona office este bine dezvoltată și că se dezvoltă în continuare.”

shari arison

Până acum, construcția a fost realizată din fonduri proprii ale dezvoltatorului. Iar finanțarea nu este o problemă, una dintre cele două companii din asocierea care dezvoltă ansamblul, Shikun&Binui, făcând parte din Arison Investment, companie controlată de Shari Arison (foto), cea mai bogată femeie din Israel, aflată pe locul 369 în topul Forbes al celor mai bogați oameni din lume, cu o avere estimată la 5,2 miliarde de dolari. Printre cele mai cunoscute business-uri ale sale se numără Carnival Cruise, companie fondată de tatăl ei, Ted Arison, în anul 1972. Cealaltă companie din asociere, Red Sea Group, fondată de Eli Papouchado, este de asemenea puternică la nivel global, printre business-urile pe care le controlează numărându-se hotelurile Park Plaza.

Avânt verde în construcții și imobiliare

Să revenim însă cu picioarele pe pământul românesc și să aruncăm o privire asupra unui business imobiliar întrerupt de criză și reluat anul trecut. Dimri Group, unul dintre jucătorii din top 5 în piața imobiliară din Israel, a demarat anul trecut lucrările la ansamblul West Towers din prelungirea Ghencea, proiect anunțat încă din 2007. „Înainte de criză, compania a demarat planificarea pentru două proiecte rezidențiale în Prelungirea Ghencea și Pipera, pe două terenuri de 11, respectiv cinci hectare pe care le-am achiziționat în 2006. Atunci compania a început să se extindă internațional, prin venirea în România. Am cumpărat mai multe loturi de teren în România, în București și Ploiești și unul în Cehia, lângă Praga. Am cumpărat aceste loturi în 2006 și 2007, am investit aproape 30 de milioane de euro atunci”, povestește Yossi Menner, managing director Dimri România. „Obținusem chiar autorizația de construire pentru ansamblul din Prelungirea Ghencea, în 2008 și apoi a venit criza financiară. Compania a decis atunci să se oprească și să nu continue proiectele, iar în 2009 am suspendat activitatea din România.”

IKEA abordează cu prudență piața imobiliară

Oficialul companiei amintește și el de febra achizițiilor de terenuri de care au fost cuprinși investitorii israelieni însă precizează că „spre deosebire de alte companii care au fost active aici, Dimri nu a renunțat la niciun teren, am folosit finanțare de la bănci locale și am plătit ratele pentru achiziție. În tot acest timp, compania a examinat condițiile de piață pentru a-și da seama dacă este timpul pentru a reîncepe operațiunile. În 2014 am reînceput să construim primul bloc dintre cele 11 câte va avea proiectul”.

Suspendarea activității din România a companiei fondate de Yigal Dimri în 1989 – omul de afaceri deține 75% din acțiuni – a avut și părți bune. „Prima dată când am venit în România, am crezut că cererea este ca în Israel, pentru apartamente mai mari. Ne-am dat seama însă că mărimea familiilor de aici nu este aceeași, în Israel familiile au, în medie, mai mult de 3 copii, așa că nevoia imobiliară e alta. Am decis să facem apartamentele mai mici, astfel încât oamenii să și le poată permite”, spune Yossi Menner.

10.000 de noi angajați în birourile din București

Primul bloc, cu 95 de apartamente, este deja ridicat. „Am obținut din nou autorizația de construire în 2013, am început în 2014 și vom termina în octombrie 2015. Vrem să începem și în Pipera, dar PUZ-ul de acolo a expirat și va lua ceva vreme să obținem autorizația”, explică Yossi Menner, care crede că programul guvernamental „Prima Casă”, precum și posibilitatea de a percepe 5% TVA pentru locuințele cu un preț de sub 100.000 de euro au fost două elemente care au „ținut piața în picioare”. „Când am plecat din România, dobânzile la credite erau de 11-12%, cu DAE de 17%. Împrumuturile trebuie să fie ușor accesibile și oamenii să-și poată permite dobânda, ceea ce «Prima Casă» a făcut. În mod clar, pentru Dimri West Towers țintim clienții de «Prima Casă», toate apartamentele se încadrează în acest program și în TVA 5%.”

Yossi Menner-1

Și, probabil tot o lecție învățată în urma crizei imobiliare, israelienii de la Dimri nu au demarat vânzările până când nu au avut primul bloc finalizat, în urma unei investiții de cinci milioane de euro, care include și utilitățile. „Compania începe acum procesul de vânzare, am ales să fim foarte aproape de finalizarea clădirii, pentru a câștiga încrederea cumpărătorilor, care pot vedea rezultatul. În Israel, vindem aproape 50% înainte să ajungem, cu execuția lucrării, la primul etaj. Acolo avem o reputație solidă, bazată pe o experiență de peste 25 de ani, cumpărătorii au încredere să cumpere off-plan. Sunt sigur că în scurt timp același lucru se va întâmpla și pe piața românească și ne vom construi un nume și o reputație solidă și aici în România”, spune Yossi Menner (foto). „Am obținut avizele pentru a doua fază și așteptăm să fie aprobat noul PUZ, am aplicat pentru trei noi clădiri. Ne vom apuca imediat ce ies actele.”

Portofoliul Globalworth, spre 1 miliard de euro

Exemplele de mai sus nu sunt singulare în piața rezidențială românească. Și alți investitori de mare calibru din Israel investesc în segmentul locuințelor din România. Printre aceștia se numără și Lev Leviev, supranumit „regele diamantelor”, cu o avere de 1,12 miliarde de dolari, potrivit topului Forbes „World’s Billionaires”, prin compania Africa Israel Investments, a cărei divizie, AFI Europe, a anunțat recent că va dezvolta șapte clădiri rezidențiale în cartierul Bucureștii Noi din Capitală.

Proiectele Adora, o investiție de anvergură realizată de fondul de investiţii britanic Patron Capital și coordonată de compania israeliană Tagor ca dezvoltator imobiliar şi administrator de proprietăţi, sunt un alt exemplu. Acestea au demarat în 2013 cu Adora Urban Village în sud-vestul Bucureştiului şi au continuat anul trecut cu lansarea Adora Park în Arad şi a complexului Adora Pipera în nordul Capitalei, la începutul anului.

Unul dintre proiectele anunțate înainte de criză, suspendat în perioda de dificultate economică și reluat anul acesta este ansamblul GViTown din zona Mihai Bravu, dezvoltat de Gindi Group în parteneriat cu firma Real-Sol, condusă de omul de afaceri Shimon Galon, cunoscut pe piața românească pentru dezvoltarea unor clădiri office reper din București, precum Europe House, America House și City Gate, în perioada în care era manager al dezvoltatorului GTC România. „Astăzi ne este foarte clar care sunt nevoile din segmentul rezidențial și toți dorim să aducem pe piață marfă pe care clienții să și-o poată permite și care să respecte cerințele lor legate de calitate. În prezent, o familie cu un capital mic poate face un pas uriaș spre achiziția unui apartament”, spunea, în aprilie anul acesta,Shimon Galon.