FacebookTwitterLinkedIn

Bucureștiul își încetinește activitatea de dezvoltare logistică, cu o pondere de 27% din cei 233.000 mp livrați în prima jumătate a anului, în timp ce 73% revin centrelor regionale, reiese din datele CBRE Romania prezentate în cadrul unei conferințe organizată de BREC & RPC. 

În prima jumătate a anului s-au tranzacționat în total 560.400 mp, dintre care 2% depozitare, 55% logistică, 21% producție și 22% alte activități. ”Ponderea activității de producție în total tranzacții de închiriere a crescut de la 9% în primul semestru al anului 2022 la 21% în aceeași perioadă a anului în curs. În plus, segmentul logistică a stagnat, în timp ce depozitarea și celelalte segmente I&L chiar au scăzut. Nearshoring-ul este aici și se vede și în cifre”, a explicat Daniel Cateliu, Director, Industrial & Logistics, CBRE Romania. 

Din perspectiva Danei Bordei, Commercial Country Manager, VGP Romania, chiriașii caută să părăsească spațiile vechi și neconforme, prin urmare stocul VGP ar putea ajunge la 0% grad de neocupare până la finalul anului. Investitorul belgian are în lucru un nou proiect în zona A2. ”Vedem mult potential în zona A2, prin prisma traficului, dar și pentru bazinul de forță de muncă din zonă”, a spus Dana Bordei. 

După o creștere în pandemie, sectorul de e-commerce s-a temperat

„Ne așteptăm ca piața de e-commerce să ajungă la nivelul de 7 miliarde de euro în acest an, însă totul depinde de Black Friday, cel mai important eveniment anual din acest sector. Ne așteptăm la cel mai lung Black Friday în acest an, cu promoții care vor dura două săptămâni”, a explicat Raluca Radu, Country Manager, Answear, adăugând: ”În România, piața de e-commerce reprezintă 10% din totalul comerțului, în timp ce în Polonia ponderea este de 20% iar în UK de 30%. Potențial de creștere încă există.” 

Și portofoliul logistic al Globalworth este în creștere, depășind 400.000 mp. ”În iunie 2023 portofoliul Globalworth de industrial avea un grad de ocupare de peste 90% în condițiile în care, în ultimele 18 luni, am livrat 123.000 mp”, a declarat Oana Cojocaru, Sustainability Director în cadrul Globalworth. 

”La Buftea am dezvoltat deja 120.000 mp, dintre care 50.000 mp au fost vânduți către Fortress. Strategia noastră este să continuăm dezvoltarea hub-ului și suntem încrezători că prin finalizarea lucrărilor la noua centura A0 a Bucureștiului, greutatea polilor logistici pe zona capitalei se va modifica substanțial”, a explicat Andrei Jerca, Managing Director, ELI Parks. El a adăugat că, în afara Bucureștiului, anul treut s-a început primul șantier la Ploiești și anul acesta continuă cu al doilea. Direcția de dezvoltare a companiei se îndreaptă și către zona Moldovei, unde sunt deja două proiecte în execuție la Bacău cu o suprafață totală de 45.000 mp, “…și avem în strategie să mai deschidem un nou oraș”, a menționat reprezentantul ELI Parks.