FacebookTwitterLinkedIn

Piața chirurgiei robotice, domeniu care a pornit acum 20 de ani odată cu implementarea sistemului da Vinci dezvoltat de compania americană Intuitive Surgical, a fost evaluată la 6,4 miliarde de dolari anul trecut, iar rata de creștere este de 17,6% pe an, potrivit unui studiu publicat de MarketsandMarkets. În România, programul da Vinci a fost adus acum 20 de ani de Grupul Sofmedica, afacere înființată de Georgios Sofianos, și până în prezent s-a implementat în 13 centre medicale de stat și private de la noi, din cele 40 care funcționează în zona acoperită de companie (România, Bulgaria, Grecia, Cipru și Ungaria). 

Cel mai recent program robotic a fost implementat la Institutul de oncologie din Iași, iar un alt contract urmează să fie anunțat în această vară, de data aceasta cu un operator privat: “Până la finalul lunii iulie vom anunța începutul unui nou program de robotică, în ultima rețea mare medicală care până acum nu a avut acces la el”, explică Georgios Sofianos, CEO al Sofmedica, pentru Forbes. “Sectorul privat a îmbrățișat chirurgia robotică mai dinamic. Am avut parte de o surpriză în Ungaria, piață pe care am intrat acum doi ani de zile, unde am avut trei achiziții de sisteme robotice, iar în țări precum Grecia, după 15 ani de zile există un singur sistem într-un spital public”, a adăugat el.

Potrivit lui Georgios Sofianos, CEO al Sofmedica, potențialul de creștere este imens, iar ritmul de adoptare al acestui tip de intervenție medicală s-a intensificat mult în ultimii ani. Astfel, la nivel global, anul acesta se estimează că se vor realiza peste 2 milioane de operații robotice. Dar până anul trecut, în cei 20 de ani de la adoptare, s-au făcut 10 milioane de astfel de operații. “În cele cinci țări în care activăm, mergând pe acest trend de creștere, estimăm că se vor realiza în jur de 8.000 de operații robotice în acest an”, explică Sofianos. Începând din 2017, doar în România s-au operat cu ajutorul tehnologiei robotice în jur de 2.000 de pacienți. 

“Dintre avantajele tehnologiei robotice aș enumera faptul că le permite chirurgilor să efectueze proceduri chirurgicale complexe, cu o mai mare precizie. În plus, vizualizarea este de 10 ori mai bună decât în cazul intervenției deschise, recuperarea pacientului mai rapidă, ceea ce scade riscul contactării de infecții nosocomiale, nemaivorbind de cantitatea redusă de sânge pierdut în timpul intervenției și de incizii mai mici”, punctează Georgios Sofianos. 

Sistemele da Vinci sunt doar o parte dintre tehnologiile aduse de Sofmedica. Compania colaborează cu 25 de producători de tehnologii medicale inovatoare din lume. Din 1994, de la înființare, afacerea s-a dezvoltat atât geografic, acoperind cinci țări, cât și ca direcție de business: pe lângă importul și distribuția de tehnologie medicală, a intrat și pe servicii medicale de nișă, real estate medical și educația profesioniștilor din sănătate. 

Investiții în centrele de training Isle Academy

Până în prezent, compania a investit în jur de 6 milioane de euro în programele de training dedicate chirurgiei robotice. Au fost puse în funcțiune două astfel de centre permanente, Isle Academy, în România și Grecia, iar un altul mobil, în colaborare cu două facultăți de medicină din Bulgaria. 

“Echipele de chirurgi trebuie să se instruiască prin simulări, la fel ca piloții de avioane. Iar centrele Isle Academy sunt destinate tocmai pregătirii chirurgilor și echipelor acestora” spune CEO-ul Sofmedica. Peste 3.000 de specialiști din sănătate au beneficiat de programele de educație ale Sofmedica, atât pe sistemul da Vinci, cât și pe alte tehnologii. Iar pentru că cererea și nevoia de educație este mare, compania va mai înființa, în următorii ani, încă 2-3 astfel de centre. În plus, se va investi și în alte tehnologii necesare blocului operator, inclusiv în imprimante 3D, care vor realiza organele care urmează să fie operate, cu toate problemele lor, astfel încât chirurgii să poată face simulări înainte de intervenția efectivă. 

“Uneori, avem echipe complexe care fac simulări ale unor operații, cu câteva zile înainte de procedura respectivă. Iar când se ajunge în blocul operator, nivelul de încredere este mult ridicat”, explică Georgios Sofianos. El spune că chirurgii răspund cu entuziasm la posibilitatea unui training, și că sunt perioade în care se fac liste de așteptare pentru programele de la Isle Academy.

“Accesul la educație e singura noastră modalitate de a da ceva înapoi. Am investit în jur de 6 milioane de euro în academiile de training, dar ne-am dat seama că nevoia este mult mai mare. De aceea le-am organizat ca entități separate și am adus-o pe Angeliki Karava, un expert în tehnologie medicală cu o carieră de peste 20 de ani, pentru a prelua conducerea acestei divizii”, precizează șeful Sofmedica.

Investiții în clădiri cu funcționalități medicale

O altă divizie de business a Sofmedica este aceea de real estate. Compania deține în prezent 11 clădiri, dintre care 9 în România și 2 în Grecia, care au ca scop exclusiv funcționarea operatorilor medicali privați. 

Această linie de business a început acum 18 ani, ca nevoie a unei companii de servicii de dializă pe care a dezvoltat-o Sofmedica la acea vreme. S-a început cu construcția primei clădiri la Brăila, apoi s-a repetat proiectul și în alte orașe, inclusiv la București. “Ne-am gândit să construim mai mult decât aveam noi nevoie – 1.000 mp, pentru că erau și alți operatori medicali în căutare de spațiu modern. Toate construcțiile au fost greenfield: am achiziționat terenurile și am ridicat toate construcțiile între 2007 și 2015”, declară Georgios Sofianos. 

În prezent, toate clădirile sunt în proprietatea companiei, și se caută în continuare terenuri potrivite pentru investiții. Dintre chiriașii clădirilor din portofoliul Sofmedica se numără și furnizori mari de servicii medicale precum Regina Maria sau MedLife. Toate clădirile sunt construite din start cu scopul de a fi folosite de instituții medicale, fie în ambulatoriu, fie cu funcții spitalicești. Chiriile sunt asemănătoare celor din centrele comerciale sau birouri, la care se adaugă o primă pentru îndeplinirea unor standarde specifice activităților cu scop medical. 

Costuri și provocări

Chirurgia robotică a fost inventată pentru intervențiile toracice, în special cele pe cord, dar este în prezent utilizată în operațiile ginecologice, urologice, ortopedice, generale, de neurochirurgie și alte intervenții chirurgicale minim invazive. 

Prețurile programelor robotice variază în funcție de configurație și de modul de abordare, între 1 milion și 5 milioane de euro, cele din urmă cuprinzând sisteme multiple, suport tehnic permanent și achiziție de dispozabile pe termen lung. 

Și costul intervențiilor robotice este mai mare decât cel al chirurgiei tradiționale sau laparoscopice. Un studiu recent arată că, în Germania, costul unei operații robotice de complexitate medie, este cu 3.000 de euro mai mare decât al unei intervenții tradiționale, dar se reduce spitalizarea cu 3 zile. 

“Costul unei intervenții robotice diferă de la spital la spital și de la operație la operație, sunt mulți factori care intră în ecuație. Prețul unei operații robotice este mai mare pentru că sistemul este scump și sunt necesare anumite instrumente specifice. Însă trebuie să luăm în calcul ceea ce se câștigă: spitalizare redusă, complicații mai puține, cost total al tratamentului mai mic și întoarcerea mai rapidă a pacientului la viața de dinainte”, punctează Georgios Sofianos. 

La noi, aceste operații sunt însă prohibitive pentru mare parte a populației, în cazul în care se fac în sistem privat. “De aceea, dacă programele nu sunt disponibile în sistemul public, consider că este de datoria acestora să asigurăm tehnologie avansată măcar în spitalele de stat din orașele mari. Ne dorim ca cele mai bune tehnologii din lume să fie accesibile pentru toți pacienții din zona noastră, indiferent de statutul lor economic. Dar nu depinde numai de noi”, încheie CEO-ul Sofmedica, menționând că revoluția tehnologică din medicină nu va înlocui niciodată cunoștințele specialiștilor, ci doar îi va ajuta pe aceștia să-și practice meseria mai bine. 

Spitale/clinici unde există robot da Vinci:

 • Spitalul Central Militar
 • Spitalul Monza
 • Ponderas
 • Sfântul Constantin Brașov
 • Regina Maria Cluj
 • Spitalul Clinic Timișoara
 • Pelican
 • Sanador
 • Provita
 • Euroclinic 
 • Institutul Regional de Oncologie Iași