FacebookTwitterLinkedIn

Intesa Sanpaolo Bank, subsidiara din România a Grupului Intesa Sanpaolo, lider în Italia și unul dintre cele mai mari grupuri bancare din zona euro, a anunțat, în cursul acestei zile, decizia Consiliului de Administrație de a-l numi pe Dan Sandu în funcția de Chief Executive Officer. Acesta își va începe mandatul după finalizarea procedurilor de aprobare din partea Băncii Naționale a României (BNR).

Dan Sandu îl înlocuiește pe Marco Capellini, care va prelua un nou rol executiv în cadrul Grupului.

Având cunoștințe solide și o înțelegere profundă a sectorului bancar din România, Dan Sandu aduce o experiență de peste 25 de ani în industria bancară și piețe de capital. Și-a început cariera în cadrul BNR, ca Chief Dealer, iar apoi ca Director al Direcţiei de Administrare a Rezervelor Internaţionale şi Operaţiuni de Piaţă”, se scrie într-un comunicat de presă al băncii.

El și-a început cariera la BNR la departamentul de protocol, la scurt timp după ce Mugur Isărescu a devenit guvernator, la finalul anului 1990. În 1995, a fost recrutat de Citibank, unde a ajuns vicepreședinte în 1998.

A părăsit această funcție în 2006, pentru a se alătura noii bănci, pe-atunci, Millenium Bank, tot în calitate de vicepreședinte. A plecat de la aceasta în 2009, la Nextebank, unde între 2010 și 2013 a fost președinte.

După preluarea Nextebank de către fondul se investiții Axxess Capital, care a integrat-o, în 2016, în ceea ce este în prezent Patria Bank, Sandu a deținut, pentru aproape doi ani, poziția de vicepreședinte al Volksbank, bancă preluată, la finele anului 2015, de Banca Transilvania. În plus, în cursul anului trecut, el a fost în cărți pentru a prelua conducerea CEC Bank.

De asemenea, el a fost implicat, în diverse asociații profesionale, precum și în primul Consiliu de Etică al Asociației Române a Băncilor (ARB).

Dan Sandu este absolvent al Facultăți de Finanțe-Bănci din cadrul Academiei de Studii Economice din București.

„Planurile noastre pe termen lung în România se concentrează pe dezvoltarea segmentelor Corporate și IMM, strategie care și-a dovedit deja eficiența, generând rezultate pozitive pentru bancă”, a declarat Ignacio Jaquotot, Șeful Diviziei Bănci Subsidiare Internaționale, din cadrul Grupului Intesa Sanpaolo.

Intesa Sanpaolo Bank România și-a triplat profitul net în 2017, până la 43 de milioane de lei

Poziționarea Intesa Sanpaolo Bank pe piața locală este de bancă specializată pe segmentele Corporate și IMM. În 2017, banca a înregistrat un venit operațional de 154 de milioane lei și un profit net de 43 de milioane lei, de trei ori mai mare față de 2016.

Intesa Sanpaolo este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din zona euro și lider în Italia, cu o rețea de 5.800 de unități care deservesc 20 de milioane de clienți în 40 de țări din toată lumea.

În România, Intesa Sanpaolo se adresează în special clienților Corporate și IMM. Grupul Intesa Sanpaolo este prezent acum în România cu două entități: Intesa Sanpaolo Bank Romania SA (30 de unități) și Intesa Sanpaolo SPA Torino Sucursala București (19 unități).

Sistemul bancar din România ajunge la 35 de bănci: Intesa Sanpaolo finalizează preluarea Veneto Banca în România

La finalul anului trecut, Intesa Sanpaolo a finalizat formalitățile privind transferul anumitor active și pasive de la fosta sucursală din România a Veneto Banca, inclusiv rețeaua de 19 unități, către nou-înființata Intesa Sanpaolo SPA Torino Sucursala București. Tranzacția s-a făcut ca urmare a unei preluări din Italia, de la mijlocul anului trecut.

La nivelul anului 2016, Intesa Sanpaolo și Veneto Banca aveau în România câte o cotă de piață de 1,04%. Prima avea active de 4,088 miliarde de lei (locul 18 în sistemul bancar românesc), iar a doua de 4,111 miliarde de lei (locul 17), potrivit datelor Băncii Naționale a României.