FacebookTwitterLinkedIn

Kamala Harris, vicepreşedinta SUA, Li Qiang, premierul Chinei, şi Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, s-au reunit joi la Jakarta în cadrul unui summit al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN). A fost un priej unic pentru naţiunile rivale de a purta discuţii diplomatice, constată analiștii politici.

Reuniunea a 18 naţiuni, organizată în capitala Indoneziei, îi plasează în jurul aceleiaşi mese pe oficiali de rang înalt de la Washington, Beijing și Kremlin. Premierul chinez Li Qiang declarase cu o zi mai devreme că marile puteri trebuie să țină sub control disputele pentru a evita un nou Război Rece.

Contactele dintre oficialii SUA și China vor fi urmărite îndeaproape pe fondul tensiunilor legate de probleme, de la Taiwan la relaţiile cu Moscova, la rivalitatea din Pacific, cu câteva zile înainte de summitul G20 de la New Delhi, notează Agerpres.

Kamala Harris a purtat discuţii separate cu liderii din Asia de Sud-Est despre „importanţa respectării dreptului internaţional în Marea Chinei de Sud”.

De asemenea, summitul de joi a fost prima ocazie pentru întrevederi între responsabili american şi rus, la aproape două luni după o reuniune anterioară tensionată a ASEAN, în iulie, la Jakarta, în cadrul căreia responsabili occidentali i-au cerut explicaţii lui Serghei Lavrov în legătură cu invazia Ucrainei.