Cautare
, Contributor

Bani și Investiţii |
|

INS: Salariul mediu brut a crescut în decembrie 2015

Salariul mediu brut a crescut cu 10,2% și a ajuns la 2.930 lei, iar cel net a ajuns la 2.114 lei. Cele mai mari câștiguri au fost înregistrate în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, și anume 5.633 lei, iar cele mai mici, de 1.165 lei, în hoteluri și restaurante, potrivit INS.
salarii.jpg

Comparativ cu luna decembrie a anului 2014, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,3%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului trecut a fost de 114,4%. De asemenea, indicele câștigului salarial real a fost de 110,1% pentru luna decembrie 2015 față de luna precedentă.

În decembrie 2015, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare față de luna noiembrie 2015. Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-a datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sărbători), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete de cadou), dar și realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net au fost influențate în unele activități economice și de încetarea contractelor de muncă/disponibilizările de salariați cu câștiguri salariale mici.

Creșteri semnificative ale câștigului salarial mediu net au fost înregistrate în silvicultură și exploatare forestieră (creștere de 43,8%), în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, extracția minereurilor metalifere, transporturi pe apă, activități de editare ( creștere de 35,5% și 40%), în transporturi aeriene, depozitate și activități auxiliare pentru transport, colectarea și epurarea apelor uzate, fabricarea hâriei și a produselor din hârtie, intermedieri financiare (o creștere situată între 21,5% și 29,5%). O creștere a câștigului salarial mediu net, situată între 15% și 19%, a fost înregistrată și în industria metalurgică, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, extracția cărbunelui superior și inferior, fabricarea calculatoarelor și a produselor electroncie și optice, captarea, tratarea și distribuția apei, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, telecomunicații, cercetare-dezvoltare, extracția petrolului brut și a gazelor naturale.

La polul opus, scăderile câștigului salarial mediu net au fost înregistrate în activitățile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii) (-6,1%), respectiv în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor (-2,3%).

În ceea ce privește sectorul bugetar, s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în administrația publică (creștere de 10,7%), învâțământ (creștere de 9,4%), respectiv în sănătate și asistență social (creștere de 4%).

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii