FacebookTwitterLinkedIn

În luna mai 2023, producția de carne de pasăre a României s-a majorat cu 9,3%, față de aceeași perioada a anului trecut, și cu aproape 19% față de luna precedentă, totalizând 48.775 tone.

Conform statisticilor Institutului Național de Statistică, în luna mai 2023 au fost sacrificate 28,898 milioane de păsări, în creștere față de mai 2022 (26,359 milioane capete) și față de aprilie 2023 (23,886 milioane capete).

Referitor la producția de carne de bovine, aceasta a totalizat în luna mai a acestui an 6.584 tone, fiind în scădere ușoară cu 0,9% față de mai 2022, când a fost înregistrată o producție de 6.644 tone carcasă. Față de de aprilie 2023, când s-au consemnat 6.885 tone carcasă, scăderea a fost de 4,37%.

În perioada analizată, numărul bovinelor sacrificate a ajuns la 40.000 de capete, față de 41.000 capete, atât în luna mai 2022 cât și în aprilie 2023.

De asemenea, statisticile arată că și producția de carne de porc s-a diminuat cu aproximativ 8%, de la 26.460 tone carcasă în mai 2022, la 24.336 tone în mai 2023. În luna aprilie 2023 s-a înregistrat o producție de 26.649 tone de carne de porc în carcasă.

În mai 2023 au fost sacrificați 279.000 porci, în scădere față de mai 2022 (291.000 capete) și față de luna precedentă – aprilie 2023 – 299.000 de capete.

Producția de carne de ovine și caprine a înregistrat un recul de 5,1%, de la 4.776 tone în mai 2022, la 4.531 tone carcasă în mai 2023, iar față de aprilie 2023 s-a consemnat o scădere cu 90% (46.167 tone), având în vedere consumul crescut de carne de ovine/caprine din perioada Sărbătorilor Pascale.

În mai 2023 au fost sacrificate 452.000 de oi și capre, în scădere față de cele 498.000 capete în aceeași luna a anului trecut. În luna aprilie 2023, numărul ovinelor și caprinelor sacrificate a totalizat 4,48 milioane de capete.