FacebookTwitterLinkedIn

Importurile de alimente și animale vii au crescut cu 18,6% în prima jumătate a anului față de aceeași perioadă a anului precedent, arată datele Institutului Național de Statistică.

În prima jumătate a anului, România a importat alimente și animale vii în valoare de 5,53 miliarde de euro, conform datelor Institutului Național de Statistică, ceea ce reprezintă o creștere cu 18,6% față de nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului 2022.

Cumulat, importurile din această categorie reprezentau la finalul lunii iunie 2023 9,1% din totalul mărfurilor cumpărate de România de pe piețele externe.

În ceea ce privește exporturile, acestea s-au menținut în creștere doar în zona schimburilor comerciale de băuturi și tutun, în timp ce cererea pentru alimente și animale vii a fost în scădere. Practic, în primele șase luni din acest an, valoarea exporturilor a fost de 3,65 miliarde euro, în scădere cu 5,9% în perioada analizată.

Deficitul balanței comerciale în perioada ianuarie – iunie 2023 a fost de 13,3 miliarde euro, cu 2,14 miliarde de euro mai mic decât în perioada similară a anului 2022.