FacebookTwitterLinkedIn

Cheltuielile unei gospodării din România au ajuns la aproape 86% din venituri, conform datelor furnizate recent de Institutul Național de Statistică (INS). Banii se duc cu precădere pe alimente, iar pentru investiții românii alocă în medie mai puțin de 0,2% din venituri.

În primul trimestrul al anului 2022, veniturile totale ale populației au fost în medie de 6.227 de lei pe lună pentru o gospodărie, în timp ce cheltuielile totale s-au situat la 5.324 de lei lunar – arată datele statistice publicate joi de INS.

Cheltuielile totale au reprezentat 85,5% din nivelul veniturilor totale.

Principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării au fost, în primele trei luni ale anului 2022, consumul de bunuri alimentare, nealimentare și servicii și transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale sub forma impozitelor, contribuțiilor sau cotizațiilor, conform RRA.

Cheltuielile pentru investiții, adică cele destinate cumpărării sau construcției de locuințe, cumpărării de terenuri sau de echipament necesar producției gospodăriei, cumpărării de acțiuni etc. dețin în continuare o pondere foarte redusă în cheltuielile totale ale gospodăriilor populației, de numai 0,2%.

Produsele alimentare și băuturile nealcoolice au reprezentat în primul trimestru al anului, în medie, peste 33% din consumul gospodăriilor.