FacebookTwitterLinkedIn

ING nu va mai finanța noi proiecte de petrol și gaze, potrivit șefului diviziei energetice a băncii. Instituția devine cea mai mare bancă care s-a angajat până acum într-o astfel de inițiativă în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Mișcarea companiei olandeze de servicii financiare sporește presiunea asupra colegilor săi de a asculta apelul Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) privind stoparea finanțărilor în noi proiecte de combustibili fosili, potrivit Reuters.

Michiel de Haan a declarat pentru Reuters că ING nu va finanţa proiecte aprobate după 31 decembrie 2021, însă va continua să finanţeze firmele din domeniul energiei. 

ING reduce treptat finanţările acordate industriei petrolului şi gazelor, majorând împrumuturile pentru surse regenerabile.

“Decarbonizarea sistemului energetic … este de o importanţă aproape existenţială, dar la fel este şi energia la preţuri accesibile şi aprovizionarea fiabilă cu energie”, a declarat de Haan.

Banca va avea drept obiectiv o majorare de 50% a împrumuturilor pentru energie regenerabilă până în 2025, pornind de la creşterea puternică din 2021, când finanţarea a crescut cu 26%, până la 7,3 miliarde de euro (8 miliarde de dolari).

Planul ING de reducere a finanţării pentru clienţii şi proiectele existente în domeniul petrolului şi gazelor naturale este gradual, cu o ţintă de reducere cu 12%, la aproximativ 3,5 miliarde de euro până în 2025.

“Putem lua decizia de a întrerupe implicarea noastră în noi greenfields, dar (vom) continua implicarea noastră existentă în petrol şi gaze în întreaga lume, deoarece trebuie să îndeplinim aceste alte două obiective”, a punctat șeful diviziei energetice a ING.