FacebookTwitterLinkedIn

Rata anuală a inflației în zona euro a crescut în luna noiembrie la 2,3%, față de 2% în luna octombrie, conform estimărilor preliminare publicate de Eurostat, transmite Agerpres. Inflația de bază, un indicator atent monitorizat de Banca Centrală Europeană (BCE), a rămas neschimbată la 2,7%, nivel la care se situează din luna septembrie.

Tarifele la servicii au crescut cu 3,9%, contribuind semnificativ la accelerarea inflației. De asemenea, prețurile alimentelor au înregistrat o creștere anuală de 2,8%. În schimb, prețurile la energie au continuat să scadă, cu o contracție anuală de 1,9%, însă mai redusă decât cea din octombrie (-4,6%).

Inflația de bază, care exclude componentele volatile precum energia și alimentele, este utilizată de BCE drept indicator cheie în luarea deciziilor de politică monetară.

Creșterea moderată a inflației generale nu modifică semnificativ perspectiva macroeconomică, BCE continuând să se apropie de obiectivul său de 2% pentru stabilitatea prețurilor. În acest context, la reuniunea de politică monetară programată pe 12 decembrie, BCE ar putea analiza o reducere a ratei dobânzii de referință, aflată în prezent la 3,25%. Opțiunile includ o reducere cu 25 de puncte de bază sau o reducere mai amplă, de 50 de puncte de bază.

România a înregistrat, pentru a opta lună consecutiv, cea mai ridicată rată a inflației din Uniunea Europeană, cu un avans anual al prețurilor de 5%, potrivit datelor recente Eurostat.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.