
Inflația din zona euro a scăzut în noiembrie la 10%, pentru prima dată în ultimele 17 luni, lăsând loc speranței că majorările istorice ale prețurilor au ajuns la final și ușurând presiunea asupra băncilor centrale pentru majorarea dobânzilor, potrivit Financial Times.
Scăderea vine pe fondul semnelor că presiunile inflaționiste globale au atins vârful, scăderile semnificative ale costurilor angro ale energiei și alimentelor începând să aibă un impact asupra prețurilor de consum.
O încetinire a prețurilor la energie și servicii a ajutat inflația să scadă mai mult decât se aștepta, la 10% în noiembrie, de la un record de 10,6% în octombrie, potrivit datelor agenției de statistică a UE publicate miercuri.
Economiștii chestionați de Reuters au prognozat o încetinire mai mică la 10,4% și anticipează acum că Banca Centrală Europeană va putea de luna viitoare la creșteri mai mici ale dobânzii.
Inflația prețurilor de consum din SUA a scăzut de câteva luni, după ce în timpul verii a crescut la cel mai mare nivel din ultimele decenii.
Economistul-șef al Băncii Angliei, Huw Pill, a declarat miercuri că se așteaptă ca prețurile din Marea Britanie vor începe să scadă în lunile următoare.