Cautare
, Contributor

Tech |
|

Industria jocurilor video din România are o cifră de afaceri de peste 200 de milioane de dolari

Creatorii de jocuri video din România au o cifră de afaceri de peste 200 de milioane de dolari.  
gaming.jpg

Pentru prima oară în istoria industriei de game development din România, cifra de afaceri înregistrată de cele peste 100 de studiouri ce activează local a depăşit 200 milioane de dolari, spune Asociaţia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA). Suma reprezintă o creştere de 14,65% faţă de anul 2018, iar situaţia se poate îmbunătăţi în continuare, scrie MediaFax.

Urmează 5 ani definitorii în care industria locală trebuie să-şi demonstreze potenţialul creativ, să producă titluri originale de mare impact internaţional. Este şi o oportunitate pentru Statul Român să sprijine acest sector cu potenţial. Un exemplu de succes la care ne raportăm des este Polonia, care are un veritabil brand de ţară – seria de jocuri „The Witcher”, jocuri ce s-au bucurat de un enorm succes internaţional. De asemenea, Polonia are un număr record (peste 50) de companii dezvoltatoare de jocuri listate pe bursă, este un sector important pentru economia lor“, a declarat Cătălin Butnariu, preşedinte RGDA.

Reprezentanţii RGDA susţin că în 2019, industria s-a remarcat prin mai multe jocuri de renume create parţial în România de birourilor locale ale marilor studiouri de gaming.

Este vorba, printre altele, de Tom Clancy’s Ghost Recon: Breakpoint, Watch Dogs:Legion şi FIFA20. De asemenea, în studiourile locale au fost lansate titluri precum Bossgard, Gibbous – A Chtulhu Adventure, Raiders of the Lost Island şi Yaga care au fost apreciate la nivel internaţional.

Toate aceste succese s-au întâmplat şi cu ajutorul statului, care oferă diverse scheme de ajutor şi de stimulare a industriei dar și datorită accesului la investitori privaţi (locali sau din străînătate). Investitorii români au început deja să privească către acest sector atractiv, câteva studiouri independente bucurându-se de finanţările acestora”, adaugă președintele RGDA.

În industria în care activează peste 6.000 de specialişti, 74,2% dintre studiouri sunt dezvoltatoare de jocuri video, în timp ce 12,1% furnizează servicii de quality assurance, localizare şi outsourcing creativ. 10,3% din studiouri activează şi ca publisheri pentru propriile jocuri, iar 3.4% creează soluţii pentru infrastructura de jocuri.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii