FacebookTwitterLinkedIn

Pentru prima oară în istoria industriei de game development din România, cifra de afaceri înregistrată de cele peste 100 de studiouri ce activează local a depăşit 200 milioane de dolari, spune Asociaţia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA). Suma reprezintă o creştere de 14,65% faţă de anul 2018, iar situaţia se poate îmbunătăţi în continuare, scrie MediaFax.

Urmează 5 ani definitorii în care industria locală trebuie să-şi demonstreze potenţialul creativ, să producă titluri originale de mare impact internaţional. Este şi o oportunitate pentru Statul Român să sprijine acest sector cu potenţial. Un exemplu de succes la care ne raportăm des este Polonia, care are un veritabil brand de ţară – seria de jocuri „The Witcher”, jocuri ce s-au bucurat de un enorm succes internaţional. De asemenea, Polonia are un număr record (peste 50) de companii dezvoltatoare de jocuri listate pe bursă, este un sector important pentru economia lor“, a declarat Cătălin Butnariu, preşedinte RGDA.

Reprezentanţii RGDA susţin că în 2019, industria s-a remarcat prin mai multe jocuri de renume create parţial în România de birourilor locale ale marilor studiouri de gaming.

Este vorba, printre altele, de Tom Clancy’s Ghost Recon: Breakpoint, Watch Dogs:Legion şi FIFA20. De asemenea, în studiourile locale au fost lansate titluri precum Bossgard, Gibbous – A Chtulhu Adventure, Raiders of the Lost Island şi Yaga care au fost apreciate la nivel internaţional.

Toate aceste succese s-au întâmplat şi cu ajutorul statului, care oferă diverse scheme de ajutor şi de stimulare a industriei dar și datorită accesului la investitori privaţi (locali sau din străînătate). Investitorii români au început deja să privească către acest sector atractiv, câteva studiouri independente bucurându-se de finanţările acestora”, adaugă președintele RGDA.

În industria în care activează peste 6.000 de specialişti, 74,2% dintre studiouri sunt dezvoltatoare de jocuri video, în timp ce 12,1% furnizează servicii de quality assurance, localizare şi outsourcing creativ. 10,3% din studiouri activează şi ca publisheri pentru propriile jocuri, iar 3.4% creează soluţii pentru infrastructura de jocuri.