Cautare
, Contributor

The Power of One |
|

Incredibila viață a lui Sheldon Adelson, cel mai mare finanțator al lui Donald Trump

Miliardarul Sheldon Adelson, al 19-lea cel mai bogat om din lume, fondatorul și CEO-ul companiei Las Vegas Sands și cel mai important finanțator al Partidului Republican din SUA, s-a stins din viață la începutul acestei săptămâni, la vârsta de 87 de ani.
venetian-palazzo-exterior-1925x1110

Sheldon Adelson avea 55 de ani în 1989, când a decis să intre în afacerile cu cazinouri. A cumpărat cazinoul Sands din Las Vegas cu 129 de milioane de dolari, banii provenind în principal dintr-o companie al cărei obiect de activitate era organizarea conferinței Comdex (un predecesor al actualului CES).

Adelson și partenerii săi organizau Comdex în Las Vegas din 1979, evenimentul tech atrăgând peste 100.000 de participanți anual, în epoca timpurie a computerelor. Comdex i-a asigurat lui Adelson finanțarea nu doar pentru primul cazinou, ci și pentru al doilea – colosul The Venetian, pe care magnatul l-a finalizat în 1999, cu costuri de aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Adelson a vândut Comdex în 1995, cu 890 de milioane de dolari, bani care au asigurat o parte din finanțarea The Venetian, hotelul-cazinou care a redefinit turismul în Las Vegas: hoteluri doar cu apartamente, restaurante și buticuri de lux și spații uriașe destinate evenimentelor și conferințelor.

The Palazzo și The Venetian

 

Sheldon Adelson s-a născut în 1933, într-o familie modestă de emigranți evrei din Boston, unde a avut de-a face cu antisemitismul altor comunități, după cum a declarat pentru ediția americană a revistei Forbes în 2012. La 12 ani vindea ziare, iar după terminarea liceului s-a înrolat în armată. Apoi a vândut publicitate pentru reviste financiare, a intermediat afaceri între mici bănci și companii nou-înființate care aveau nevoie de capital, după care a intrat în afaceri imobiliare. „Pe la sfârșitul anilor 70 mulți credeau că un condominium e o formă de contracepție”, declara Adelson pentru Forbes. Următorul pas l-au reprezentat investițiile în hoteluri și fondarea companiei Interface (prin intermediul căreia a organizat conferința Comdex).

Miriam și Sheldon Adelson

 

The Venetian a fost de fapt ideea lui Miriam, a doua soție a lui Adelson. Cei doi s-au căsătorit în 1991 și și-au petrecut luna de miere la Veneția. La întoarcere, Miriam a spus că ar trebui să existe o Veneție și în America. Cinci ani mai târziu, Adelson a demolat cazinoul Sands pentru a face loc spectaculosului The Venetian, replicat apoi, în 2007, în Macao – oraș pe care tot Adelson l-a transformat în Las Vegasul Asiei.

The Venetian Macao
The Venetian Macao
The Venetian Macao

 

În același an, magnatul a luat un împrumut de 10 miliarde dolari pentru a-și extinde afacerile din Las Vegas, dar mai ales din Asia: avea un proiect de 12 miliarde de dolari pe Cotai Strip, în Macao, și încă unul de 5,5 miliarde în Singapore.

Apoi a venit criza din 2008. Turismul și evenimentele de afaceri au fost blocate, iar băncile au început să-și ceară banii înapoi. Acțiunile Las Vegas Sands au scăzut cu 99%, compania aflându-se în pragul falimentului. Adelson a refuzat să oprească investițiile din Asia sau să vândă în pierdere: a păstrat trei miliarde de dolari pentru menținerea Sands pe linia de plutire, la care a adăugat încă un miliard din banii săi.

Cu aceste sume a cumpărat timpul necesar ca afacerile sale să supraviețuiască. Economia și-a revenit, iar investițiile din Singapore au început să funcționeze, dovedindu-se adevărate mine de aur. În următorii patru ani, acțiunile Sands i-au propulsat lui Adelson averea de la 3 miliarde de dolari la 27 de miliarde.

Deși a făcut bani frumoși în timpul administrației Obama, Adelson a rămas până în ultima clipă un republican convins. Pentru alegerile de anul trecut, a finanțat Partidul Republican cu 180 de milioane de dolari. Suma totală pe care a donat-o, de-a lungul vieții, cauzelor conservatoare și republicanilor depășește 500 de milioane de dolari.

Criza Covid-19 începută anul trecut a prins colosul Sands într-o poziție mult mai bună comparativ cu 2008. E drept, în martie acțiunile companiei au scăzut cu 54%, iar plata dividendelor a fost sistată din aprilie. În octombrie 2020, Sands a raportat scăderi de 82% față de 2019, iar Macao a scăzut chiar și mai mult – cu 92%. Însă afacerile din Asia (care asigură 90% din veniturile Sands) își revin mai repede decât cele din America. Mai mult, Forbes.com spune că Sands are suficienți bani pentru a rezista fără venituri încă 18 luni.

Sheldon Adelson lasă urmașilor o companie solidă și o avere estimată de Forbes la 35 de miliarde de dolari. A jucat mereu în forță și a pariat numai sume mari, fie că a fost vorba de o nouă locație pentru un cazinou, de finanțarea unui model de afaceri îndoielnic sau de sprijinirea unui politician controversat. „Sheldon Adelson a pariat cel mai adesea pe el însuși”, scrie Forbes.com. „Și-a ignorat rivalii, criticii – adesea și pe propriii directori – și a făcut pariuri cu bătaie lungă, fără să țină cont de consecințe.”
„Unii spun despre mine că sunt un optimist”, declara Adelson pentru Forbes în 2012. „Adevărul este că apetitul meu pentru risc a fost mereu cu mult mai mare decât al altora, iar curajul de a-mi susține convingerile – de nezdruncinat.”

Foto profimediaimages.ro

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii