FacebookTwitterLinkedIn

Guvernul a aprobat plafonul de garantare destinat Programului Noua Casă, ediția 2024, în valoare de 1 miliard de lei. Costurile cu garantarea creditului și a onorariilor notariale au fost diminuate, iar avansul minim este de 5%.

Ministerul Finanțelor a diminuat comisionul de administrare de la 0,30% pe an la un nivel de 0,15% pe an, iar beneficiarii Programului vor beneficia și de reducerea cu 30% a onorariilor pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare. 

Noul program permite și înscrierea a noi finanțatori, pe lângă cele 14 bănci partenere cu care s-a colaborat până acum: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank și Alpha Bank. 

Plafonul alocat anului 2024, în valoare de 1 miliard de lei, va fi distribuit cu acordul Ministerului Finanțelor băncilor participante, conform solicitărilor de plafon înaintate de finanțatori, corelat cu ponderea garanțiilor acordate de către fiecare participant în anul precedent.

De la lansarea Programului Prima Casă, în 2009, până în 2023, au fost acordate 333.219 de garanţii și promisiuni de garantare în valoare totală de 31,57 miliarde lei, ce au susținut credite în valoare de 63,8 miliarde de lei, arată Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.