FacebookTwitterLinkedIn

Adela Cojan, președitele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a declarat că, începând de anul viitor, oamenii care nu se prezintă la medicul de familie pentru serviciile medicale de prevenție ar putea fi sancționați. Noul contract-cadru, care va intra în vigoare din 2023, prevede că pachetele preventive vor fi obligatorii.

Adela Cojan: „Bugetul alocat pentru funcționarea asistenței medicale primare a cunoscut o suplimentare consistentă, aproape fără precedent: 22%. În interesul Casei de Asigurări de Sănătate de a lărgi pachetul de servicii de bază și de a mai diminua din ceea ce înseamnă plata per capita. Astfel încât, începând cu noul contracadru din anul 2023 să implementăm și în special pechetele de prevenție, care vor devenii obligatorii și ne gândim inclusiv la elemente sancționatorii. Încercăm să responsabilizăm pupulația în legătură cu propria sănătate”, conform RRA.

Acest tip de responsabilizare a pacienților se practică în mai multe țări și asociațiile de pacienți solicită de la CNAS acest lucru, a mai spus Adela Cojan.