Machu Picchu este una dintre minunile Americii de Sud care trebuie văzute măcar o dată în viață. Drumul până acolo nu e lipsit de dificultăți, dintre care contextul socio-politic al țării nu e deloc de neglijat. Dar, oare, câte experiențe sunt pe potriva senzației de măreție pe care ți-o oferă panorama citadelei, a crestelor andine și a râului Urubamba contemplată cu propriii ochi?
Anii de pandemie ne-au obișnuit cu faptul că riscurile de tot felul – zboruri anulate, aeroporturi închise, turbulențe sociale etc. – sunt acum, volens nolens, parte integrantă a planificării unei vacanțe. Iar asta cu atât mai mult atunci când schimbi continentul, treci linia Ecuatorului și parcurgi mii de kilometri pentru a-ți împlini un vis.
Unul care evocă imagini celebre: canionul râului Colca, enigmaticele desene Nazca, Machu Picchu, Cuzco, superba Arequipa, necropola Sillustani, Puerto Maldonado și alte nume la fel de seducătoare pentru urechile europeanului însetat de frumusețile Americii de Sud.
Din toate aceste comori turistice ale statului Peru, vizitat de tot mai mulți români, alegem de această dată Valea Sacră a Incașilor și celebra citadelă care o străjuiește pe culmile cordilierei.
Inevitabilele riscuri
Dar o călătorie spre Peru începe acum cu evaluarea riscurilor sau, mai bine zis, cu un pic de istorie foarte recentă pentru că e bine să știi cu ce situații te poți confrunta, de ce probleme trebuie să ții cont. Nu e simplu de ajuns în Peru, dar nici teribil de complicat sau costisitor nu mai e. Țara a devenit o destinație tot mai căutată nu doar de turiștii sud-americani sau de cei din SUA, ci și de europeni.
Industria ospitalității constituie unul dintre sectoarele vitale ale economiei peruane, iar oferta operatorilor s-a tot diversificat în ultimele două decenii. După doi ani frustranți de cădere, sectorul turistic a început să-și revină – în 2022, se estimaseră peste un milion de vizitatori la Machu Picchu, mai mult de dublul turiștilor din 2021.
Însă așteptările autorităților și turiștilor sunt una, iar realitatea, alta – mai complicată și, adesea, de-a dreptul ostilă. Instabilitatea politică a țării și-a spus cuvântul și a amplificat efectele crizei generate de pandemia de COVID19, resimțite pe întregul Glob, neajunsuri pe care vrem cu toții să le uităm. Inclusiv prin călătorii. Cumva, destinațiile îndepărtate au devenit parcă și mai seducătoare, însă, când vine vorba despre Peru, trebuie spus că țara nu trece prin cea mai bună perioadă a sa.
În 2020, într-o singură săptămână de noiembrie, ea a avut trei președinți, iar turbulențele politice nu s-au oprit aici. După venirea la putere a stângistului Pedro Castillo, s-au perindat vreo cinci prim-miniștri într-un an și jumătate, pentru ca, la finalul lui 2022, președintele însuși să fie demis și reținut pentru înaltă trădare.
La începutul acestui an, mișcările sociale s-au amplificat, confruntările protestatarilor cu forțele de ordine s-au soldat cu victime, activitatea aeroporturilor era suspendată sau restricționată. În sudul țării, traficul feroviar era blocat, iar celebrul sit arheologic Machu Picchu – închis.
Un avanpost turistic
Trebuie, așadar, nu să renunți, ci să te gândești de două ori și să îți iei toate măsurile de precauție când vrei să călătorești spre Peru. Se vor schimba condițiile de călătorie? Vei nimeri într-un moment de liniște? Vor fi siturile deschise? Riscurile trebuie bine cântărite; însă Peru rămâne una dintre perlele turismului internațional, iar călătorul pasionat nu-l va scoate de pe lista sa de destinații pe care vrea musai să le (re)viziteze.
Acelora pe care nici incertitudinile socio-politice, nici disconfortul celor 17-25 de ore de zbor până la Lima sau Cuzco nu reușesc să-i țină pe loc le recomand una dintre cele mai pitorești variante de cazare din regiunea Văii Sacre a Incașilor, Andenia.
Aflat la ceva mai mult de o oră de Cuzco, complexul Andenia este startul perfect către atracțiile din Valea Sacră. Plănuiește-ți un sejur mai lung, căci sunt multe lucruri de văzut aici, nu doar Machu Picchu, terasele de sare din Maras ori situl Moray. Hotelul îți oferă o atmosferă relaxantă, liniștită (are doar nouă spații de cazare): ești înconjurat de livezi, departe de zgomotul și zarva inutilă a orașului, într-un cadru deopotrivă provincial și spectaculos, care îți deschide panorame de carte poștală.
La Andenia, arhitectura și designul interior pledează pentru simplitate; sunt folosite aproape exclusiv piatra, lemnul și fibra vegetală pentru a crea un cadru care „vorbește” despre întoarcerea la natură, la lucrurile care contează. Simplitatea aceasta constituie o componentă esențială a succesului Andenia, alungând orice extravaganță inutilă, dar deschizând orizontul unei vacanțe personalizate în care natura, turismul cultural și gastronomia devin ingrediente ce pot fi amestecate după gustul fiecăruia.
Așadar, vei încerca tehnici meșteșugărești tradiționale, vei urma faimoasa Cale Inca, vei vâsli pe placă pe un lac montan, te vei bucura de deliciile culinare locale, vei vedea nu doar siturile-vedetă, ci și pe cele de la Ollantaytambo și Písac – iar enumerarea poate continua. Chiar amânată, Valea Sacră e o experiență de neratat, iar complexul Andenia – avanpostul viitoarei tale aventuri.