FacebookTwitterLinkedIn

În luna noiembrie inflația din Marea Britanie a scăzut mai mult decât estimările analiștilor, după ce în octombrie atinsese cel mai mare nivel din ultimii 41 de ani, iar aceasta poate fi semnal pentru public că s-a atins limita de sus a creșterii prețurilor, în contextul în care Banca Angliei (Bank of England – BoE) se pregătește să crească din nou dobânzile.

Potrivit Reuters, rata anuală a prețului la consumator a scăzut la 10.7% în noiembrie, de la 11.1% în octombrie. Tendința este similară cu cea înregistrată în SUA și în zona euro, care și ele au raportat scăderi ale inflației în luna noiembrie în procente mai mari decât estimările inițiale. 

“Prețurile continuă să crească, dar mai puțin decât anul trecut pe vremea aceasta, iar cel mai puternic vizibil este prețul combustibilului pentru autovehicule”, a declarat economistul șef la Oficiului Național pentru Statistică (ONS) al Marii Britanii, Grant Fitzner. 

La fel ca alte bănci centrale, BoE se luptă cu inflația care este mult peste ținta de 2% și care a crescut puternic în ultimele 12 luni, atingând cele mai mari cote înregistrate în ultimii 30 de ani. Economiștii estimează că BoE va crește dobânzile din nou astăzi la 3.5% de la 3%, în ciuda estimărilor proprii ale BoE, care spun că economia britanică se îndreaptă spre o recesiune lungă, potrivit Reuters.

În Marea Britanie inflația este mai mare decât în Statele Unite sau în zona euro, dar mai mică decât în Germania.

“Din păcate pentru Marea Britanie, economia este lovită în același timp de presiunile salariilor muncitorilor din SUA și de criza energiei din Europa”, a spus Hugh Gimber, strateg global al piețelor la J.P. Morgan Asset Management.

Decizia BoE de astăzi va fi probabil întâmpinată de încă o divergență în voturi din partea oficialilor BoE, care sunt în dezacord cu privire la posibila încetinire a presiunilor prețurilor pe care o va aduce recesiunea și la cât de mult va fi simțit de public impactul creșterilor anterioare ale dobânzilor.