FacebookTwitterLinkedIn

Un raport realizat de compania PlanRadar asupra evoluției numărului și a pozițiilor ocupate de femei în industria construcțiilor, arată că în prezent, în Europa, femeile reprezintă 10% din forța de muncă din această industrie. Procentul este aflat în continuă creștere în ultimii ani, iar Marea Britanie și SUA se află pe primele locuri. 

Marea Britanie are, la nivel mondial, cel mai mare procent de femei care lucrează în construcții, raportat la numărul de angajați: 14%, urmată de Statele Unite ale Americii cu 11 % și Europa cu 10%. La nivel internațional, angajatele PlanRadar reprezintă 43% din totalul numărului de angajați.

„Scăderea diferenței de salarizare între femei și bărbați, diversificarea competențelor și asigurarea unui mediu sigur de lucru oferă femeilor mai multe oportunități în industrie. În ceea ce privește forța de muncă feminină din mediul urban în România, aceasta a avut o evoluție spectaculoasă de-a lungul timpului. Începând cu anul 1997, femeile au început să domine masa persoanelor angajate în câmpul muncii. Din ce în ce mai mulți bărbați treceau la statutul de neangajat din cauza concedierilor în masă din domenii precum minerit, metalurgie și construcții”, se arată în analiza PlanRadar.

În prezent, datele continuă să reflecte dezechilibre majore și inegalități economice de gen în România. În anul 2020, mai puțin de 13% dintre totalul angajaților în construcții erau femei. În timp ce volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 10% în aprilie 2020 față de aprilie 2019, respectiv cu 19% în decembrie 2022 față de decembrie 2021, statisticile arată o creștere a numărului de angajați bărbați în industria construcțiilor, în timp ce în perioada 2019-2021 se înregistrează o scădere constanță a numărului de femei în construcții.

„Tendințele pentru 2023 includ creșterea numărului de femei angajate în planificare (management) și scăderea procentului de femei angajate în execuție, construcții și finisaje. Deși aceste statistici confirmă scăderea numărului de angajați femei în construcții, sunt însă și vești bune: dezechilibrul nu este atât de mare în pozițiile de leadership, unde 45% dintre posturile de conducere sunt ocupate de femei”, se spune în raport. 

Cele mai căutate posturi în construcții pentru femei sunt cele de Project Manager, Consultant Real Estate, Inginer. Pentru creșterea diversității de gen în construcții există posturi disponibile și ocupate de femei în poziții precum: operator de macara, diriginte de șantier etc.