FacebookTwitterLinkedIn

Este timpul să ne începem să ne gândim – sau să învățăm – cum să investim în timpul unei recesiuni. Semnele sunt deja prezente: dolarul este la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani, iar investitorii caută refugiu în aceasta.

Indicele S&P 500 este la cel mai jos nivel din an, în jur de 4,000, deși nu este nici pe departe unde se afla în pandemie, când a atins 2,192 în martie 2020. Aceasta ne duce la prima lecție de cum să investim într-o recesiune:

O recesiune nu duce întotdeauna la căderea dramatică a pieței

Graficul prețurilor S&P 500 din (log scale) din 1970: zonele marcate cu roșu indică perioadele de recesiune din SUA

Sursa: Trading Views

Un număr din ce în ce mai mare de analiști prezic o imagine sumbră a economiei în acest an, însă nu suntem încă oficial într-o recesiune. O recesiune este, în mare, o perioadă de declin al activității economice pe timpul căreia produsul intern brut al unei națiuni scade mai degrabă decât crește. În mod normal – și pe baze istorice – o recesiune se declară oficial după două trimestre consecutive de declin economic.

Cele mai grele recesiuni din istorie au fost adesea globale, dar legate direct de statusul celei mai puternice economii din acea vreme. Astfel, Marea Depresiune din anii 1930 a fost legată de căderea de pe Wall Street în 1929 și de colapsul care a urmat pentru economia Statelor Unite. Recesiunea s-a propagat în restul lumii pentru că cererea de importuri a SUA din restul lumii a secat.

Cinci din cele mai mari recesiuni ale secolului trecut sunt acestea:

  1. Marea Depresiune a durat cam trei ani și jumătate, iar PIB-ul SUA a căzut cu 26.7% și rata șomajului a ajuns la 25%.
  2. Depresiunea de după cel de-al doilea război mondial a început în 1945 și a durat aproximativ opt luni, pentru că trecerea de la o economie pe timp de război la una pe timp de pace a implicat cheltuieli mari ale guvernelor. Căderea PIB-ului SUA a fost de 13%.
  3. Criza petrolului din 1973 a atras o recesiune care a durat mai bine de un an, reducând PIB-ul SUA cu 2%.
  4. Altă mare recesiune a început când piața imobiliară din SUA a căzut în 2007, conducând la o criză bancară pentru că valorile imobiliare erau acoperite de ipoteci și au devenit, astfel, fără valoare. Aceasta a determinat criza financiară care a izbucnit în 2008.
  5. Recesiunea din zona euro din 2012 și-a avut rădăcinile în criza financiară din 2008, devenind o criză bazată pe un nivel uriaș al datoriilor și câteva țări au trebuit să fie salvate pentru a nu colapsa economic.

Alte semne

Indexul S&P 500 a atins cel mai înalt prag al tuturor timpurilor, de 4,798 puncte, la finalul lui decembrie 2021, recâștigând 27%. Cu toate acestea, euforia pieței a fost rapid înlocuită de o mutare inevitabilă înspre alte politici monetare, pentru că inflația a crescut la începutul lui 2022 la un nivel la care nu mai ajunsese de patru decade încoace.

Criza globală a energiei cu care ne confruntăm în acest moment a fost exacerbată din februarie încoace, de când a început confruntarea dintre Ucraina și Rusia, iar prețurile barilului de petrol au depășit 100 de dolari.

Inflația SUA atinge cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani și Rezerva Federală este “sub curbă “

Sursa: Trading View

Între timp, evenimentele din China reîntăresc îngrijorările cu privire la o recesiune globală, pentru că activitatea industriei și cea a serviciilor în China a scăzut la cel mai mic nivel din martie 2020, din cauza restricțiilor anti-Covid pe care autoritățile le-au impus cu mare strictețe.

Încrederea consumatorilor și a oamenilor de afaceri s-a erodat rapid și în intreaga Uniune Europeană, la fel și în Marea Britanie, ca rezultat al creșterii prețurilor la materiile prime, al temerilor geopolitice și al căderii activității economice a Chinei.

Potrivit unei informații de interior de la Biroul Național de Cercetare Economică (un think-tank cu mare influență în SUA), ori de câte ori a crescut inflația peste 5% iar șomajul a fost de sub 4%, așa cum este în prezent situația în America, a urmat o recesiune în următoarele opt trimestre.

Istoric, fiecare recesiune își are cauzele proprii, cum ar fi inflația crescută, o criză a petrolului, o cădere a pieței financiare sau o combinație a acestora. A investi în timpul unei recesiuni nu este simplu, pentru că fiecare recesiune este diferită.

Ce mari economii vor fi lovite cel mai puternic?

Impactul poziției luate de China de zero-toleranță la infectările cu Covid-19 este posibil să ajungă mult mai departe decât doar în economiile emergente din Asia. Economiile Australia și cea a Noii Zeelande sunt expuse, de asemenea, din cauza volumului uriaș al comerțului pe care aceste două țări îl au cu China.

Multe fabrici și porturi din orașele Chinei au fost în carantine forțate și închise – iar când se vor deschide, efectul în perturbarea lanțului de furnizare va continua, până când vor reuși să își reconstruiască stocurile.

Între timp, zona-Euro este puternic expusă la conflictul ruso-ucrainean și, de asemenea – cum este China – la o disproporție de importuri și exporturi în comparație cu PIB. Germania, cea mai mare putere din spatele Euro-zonei, pare aproape de alunecarea în recesiune pentru că producția industrială a fost slabă în luna martie, iar indicatori oficiali de performanță arată că în trimestrul următor recesiunea ar putea fi deja instalată în țară.

Ce economii ar putea scăpa de recesiune?

Se pare că foarte puține. Unele dintre economiile care își sunt autosuficiente – ale căror rate de creștere economică se bazează mai puțin pe comerțul exterior – ar putea evita recesiunea. În acest moment doar Statele Unite îndeplinesc această condiție, al căror indice de consum nu a încetinit atât de puternic ca acela al zonei euro.

Cum să investim în aceste vremuri devine o întrebare pentru răspunsul căreia trebuie să analizăm fiecare aspect al recesiunii economice și să vedem ce clase de active sunt afectate cel mai puternic sau cel mai puțin. Analizând toate recesiunile prin care au trecut Statele Unite din 1971 încoace, am descoperit câteva detalii intrigante cu privire la piețele aurului și ale conversiilor valutare.

Cum au performat diversele active în timpul recesiunilor, comparativ:

Sursa: Capital.com

Ce economii ar putea scăpa de recesiune?

Se pare că foarte puține. Unele dintre economiile care își sunt autosuficiente – ale căror rate de creștere economică se bazează mai puțin pe comerțul exterior – ar putea evita recesiunea. În acest moment doar Statele Unite îndeplinesc această condiție, al căror indice de consum nu a încetinit atât de puternic ca acela al zonei Euro.

Cum să investim în aceste vremuri devine o întrebare pentru răspunsul căreia trebuie să analizăm fiecare aspect al recesiunii economice și să vedem ce clase de active sunt afectate cel mai puternic sau cel mai puțin. Analizând toate recesiunile prin care au trecut Statele Unite din 1971 încoace, am descoperit câteva detalii intrigante cu privire la piețele aurului și ale conversiilor valutare.

Cum au performat diversele active în timpul recesiunilor, comparativ:

Investiția în S&P 500 pe timpul unei recesiuni

Pe parcursul ultimelor șapte recesiuni, S&P 500 a avut un randament mediu negativ de 5.3%, iar în patru din șapte dăți indexul și-a pierdut valoarea în timpul fazei de recesiune. Cu toate acestea, indexul a livrat randament pozitiv în trei episoade (recesiunile din anii 1990), cu o performanță medie de 5.6%.

În timpul recesiunii date de Covid în 2020,  indexul S&P 500 s-a scufundat în martie sau și-a revenit imediat la finalul lunii aprilie.

În general, o recesiune nu rezultă neapărat într-o performanță negativă a indicelui S&P 500, ceea ce este un semn că piețele încearcă să anticipeze consecințele negative ale recesiunii în lunile care preced sosirea acesteia.

Comerțul de aur și petrol din timpul unei recesiuni

Aurul și petrolul tind să aibă comportamente opuse în timpul recesiunilor. Pe parcursul celor două recesiuni din anii 1970, care au fost însoțite de două crize globale ale petrolului, piața petrolului a livrat câștiguri inimaginabile.

 Cu excepția acestor două situații, petrolul a fost mereu în declin de-a lungul ultimelor cinci recesiuni din SUA, cu un randament mediu de -24%. Motivul este că atunci când recesiunea generează o creștere a șomajului și o scădere a veniturilor gospodăriilor, consumul global de petrol scade, coborând prețurile petrolului.

Aurul, pe de altă parte, tinde să o ducă bine în timpul unei recesiuni. Ca rezultat al neîncrederii în economie, investitorii caută siguranța în bunuri prețioase, cum este aurul. În timpul celor șapte recesiuni anterioare pe care le analizăm în acest material, aurul a oferit un randament pozitiv în cinci dintre cazuri, în medie de 14%. În celelalte două cazuri însă, aurul a căzut: aceasta pentru că nu există o poziție sigură în care să știi că poți investi în timpul unei recesiuni.

Strategia de investiție în aur pe termen lung/ petrol pe termen scurt poate fi profitabilă pe timpul unei recesiuni, dar dacă nu este nici un impact asupra cererii, sau dacă apare o criză a petrolului, atunci acest plan poate duce și el la pierderi semnificative.

Raportul aur/ petrol

Graficul arată raportul dintre aur și petrol în timpul unei recesiuni

Investiția în forex pe timpul unei recesiuni

Indexul dolarului american a avut un randament pozitiv modest în toate dintre recesiunile post-1971, fără căderi semnificative. Cererea crescută de obligațiuni, care sunt privite ca unele dintre cele mai sigure investiții pe timpul unei recesiuni economice, tinde să împingă valutele către dosarul verde.

Dolarul se crede că este un bun relativ sigur, care crește în valoare în timpul perioadelor cu incertitudini economice și al reticenței crescute față de risc. Cu toate acestea, yenul japonez a depășit dolarul american în timpul recesiunilor, cu un randament mediu de 3.5% în ultimele șase recesiuni. Lira britanică, pe de altă parte, performează sub linia de plutire în timpul recesiunilor, cu un randament mediu negativ de 4%. Lira britanică este, de fapt, o valută sensibilă la risc, care tinde să crească în timpul expansiunilor economice globale, dar să scadă în timpul recesiunilor. GBP și-a pierdut de patru ori în valoarea în timpul celor șapte recesiuni anterioare analizate.

Este de ținut minte că orice s-a întâmplat în trecut nu este o garanție că se va întâmpla la fel și în viitor, și încă nici nu știm sigur dacă o recesiune este sau nu prezentă, sau dacă va urma. Cu toate acestea, lecțiile istoriei este bine să fie ținute minte.