FacebookTwitterLinkedIn

Voluntariatul este o activitate care nu urmărește obținerea unui câștig material. Activitățile desfășurate sub umbrela voluntariatului sunt organizate în folosul altor persoane. Susținerea educației în mediile defavorizate este un deziderat pentru multe dintre organizațiile care sprijină învățarea pe tot parcursul vieții, prin produse educaționale personalizate fiecărui partener. 

Tot mai multe fundații și asociații aleg să realizeze proiecte de voluntariat pe componenta educațională. Când sectorul vizat este un mediu defavorizat, obiectivele stabilite sunt clare, iar rezultatele urmărite sunt ambițioase. 

Educația ar trebui să fie importantă și o prioritate pentru toate organismele implicate în acest proces. Învățarea pe tot parcursul vieții este esențială, mai ales în contextul actual în care trăim, dar și pentru a ține pasul cu inovațiile și dezvoltarea tehnologică. 

Prin proiecte de voluntariat pe educație, în medii defavorizate, copiii și tinerii sunt încurajați să se dezvolte armonios, să devină adulți responsabili și independenți. 

Acces gratuit la o altfel de educație

În România există mult prea multe medii defavorizate, iar educația este o componentă pentru care de multe ori resursele financiare alocate sunt extrem de reduse. 

Fundațiile constituite ca promotori ai învățării moderne, adaptată nevoilor generațiilor actuale de copii și tineri, contribuie la schimbarea modalității de realizare a educației în țara noastră, prin crearea de conținut valoros și de experiențe de învățare autentice. 

Prin intermediul voluntariatului se pot realiza multe proiecte educaționale esențiale tinerei generații. Cine s-a implicat în voluntariat OTP Bank, știe cât de importante sunt proiectele pentru comunitățile defavorizate din mediul rural, dar și urban. 

Învățare și educație, moderne

Ce înseamnă pentru un copil provenit dintr-un mediu defavorizat accesul la educație? Poate fi o șansă la un trai mai bun. În aceeași măsură însă, poate fi ocazia ideală pentru o profesie de succes. 

Nimeni nu știe unde poate ajunge sau cât de mari sunt aspirațiile unui copil. Ajutat și susținut prin educație, totul este posibil. Viitorul este al celor care sunt dornici să evolueze și au ambiție să realizeze lucruri extraordinare. 

Prin voluntariat educațional astfel de copii au posibilitatea la un traseu profesional și personal fantastic. 

Cartea, element de bază al educației

Învățarea și educația generațiilor întregi a fost posibilă cu ajutorul cuvântului scris. Accesul la tehnologie nu suplinește învățarea tradițională, ci doar vine ca o completare la metodele clasice. 

Accesul la cărți și la tot ceea ce înseamnă povești și lumea magică a acestora,  exersarea învățării pe hârtie, cu creionul și stiloul, sunt elemente de bază, la care mulți dintre copiii și tinerii din medii defavorizate nu au acces. 

Continuarea proiectelor educaționale

Proiectele de voluntariat educațional în mediile defavorizate trebuie să continue. Misiunea voluntarilor nu se încheie niciodată, pentru că mereu vor identifica nevoia educației în zone în care nici nu se gândeau că vor ajunge. 

Noile generații necesită ajutor, iar comunitățile defavorizate se regăsesc în toate județele din România. 

Activități extra

Educația se poate realiza și prin proiecte menite să bucure sufletul, stimulând mintea în același timp. Orice activitate în afara școlii, construită cu o componentă de învățare, dar și una de relaxare, care să aducă bună dispoziție, este utilă beneficiarilor din mediile defavorizate. 

Numai imaginația și inovația voluntariilor este limita pentru astfel de activități. Copiii cu siguranță vor uimi cu creativitatea lor! Prin astfel de proiecte vor învăța să creeze, să înțeleagă adevăratele valori și să vor putea decide dacă doresc să-și depășească condiția. 

Responsabilitatea socială poate fi cultivată și prin voluntariatul educațional în mediile defavorizate. Nevoile din comunitățile de acest tip sunt numeroase, iar accesul la educație poate fi limitat sau interesul redus. Proiectele de voluntariat în educație, în aceste locuri, sunt extrem de importante și trebuie realizate permanent, pentru ca un număr cât mai mare de copii și tineri să aibă o șansă în plus la o viață mai bună.