FacebookTwitterLinkedIn

Hampton Court

Regele Charles al III-lea controlează un imperiu imobiliar evaluat la 25 de miliarde de dolari, alcătuit din șapte palate, zece castele, 12 conace și 56 de case de vacanță.

Forbes SUA a trecut în revistă bunurile și proprietățile regelui Charles al III-lea al Marii Britanii. Iată care sunt cele mai valoroase palate și castele din portofoliul imobiliar controlat de suveranul britanic.

Palatul Buckingham

1. Palatul Buckingham
Valoare estimată: 4,9 miliarde de dolari

Buckingham Palace este reședința oficială a familiei regale a Marii Britanii din 1837 și locul unde a venit pe lume regele Charles al III-lea.

Clădirea cu 775 de camere are o valoare estimată de 4,9 miliarde de dolari și a a fost cumpărată de regele George al III-lea în 1761, pe când era o modestă vilă. Transformarea ei într-un palat a început în 1820 și a fost terminată în 1847, cu adăugarea unei aripi noi pentru familia tot mai numeroasă a reginei Victoria.

În 2017, palatul Buckingham a fost renovat, operațiune care, deși a costat peste 400 de milioane de dolari, nu l-a făcut pe actualul rege să agreeze mai mult „the big house”.

2. Hampton Court Palace
Valoare estimată: 1,2 miliarde euro

Cunoscut drept Palatul Tudorilor, Hampton Court a fost reședința favorită a regelui Henry al VIII-lea. Acesta a adăugat un hotel, un teatru, și l-a decorat cu opere de Rembrandt și Caravaggio.

3. Turnul Londrei
Valoare estimată: 1,1 miliarde de euro

Construit de Wilhelm Cuceritorul la sfârșitul secolului al XI-lea, castelul cu turn este locul unde sunt păstrate Bijuteriile Coroanei, a căror valoare este estimată la 4 miliarde de dolari. Tot aici au fost executate trei regine ale Angliei – Anne Boleyn, Catherine Howard și Jane Grey.

Castelul Windsor

4. Castelul Windsor
Valoare estimată: 473 de milioane de dolari

Construcția Castelului Windsor a fost finalizată în 1086, cu un an înainte de moartea lui Wilhelm Cuceritorul. Regele Edward al III-lea l-a transformat în 1377 dintr-o fortăreață militară într-un castel gotic, investind în acest demers 50.000 de lire sterline – peste 57 de milioane de dolari astăzi –, cea mai mare sumă cheltuită în epoca medievală de un monarh pentru o singură clădire.

Windsor a fost reședința oficială a peste 40 de suverani ai Marii Britanii și este și astăzi una dintre favoritele familiei regale.

Palatul St. James

5. Palatul St. James
Valoare estimată: 700 de milioane de dolari

Palatul St. James a fost reședința reginei Elisabeta I în perioada în care britanicii au învins flota Spaniei, în 1558. Recent, aici a avut loc ceremonia de proclamare a succesiunii la tron a regelui Charles al III-lea.

6. Castelul Lancaster
Valoare estimată: 674 de milioane de dolari

Castelul Lancaster are un trecut tumultuos: a fost fort roman, închisoare și loc de judecată a vrăjitoarelor. În 2011 a fost transformat în obiectiv turistic.

Kensington Palace

7. Palatul Kensington
Valoare estimată: 630 de milioane de dolari

„Casa copilăriei” pentru prinții William și Charles, Kensington era cunoscut în secolul al XVII-lea drept Party Palace, aici având loc baluri extravagante „unde oaspeții mâncau beau, jucau jocuri de noroc și flirtau până în zori.”

Kensington continuă să fie reședința londoneză a lui William, prinț de Wales, și a soției acestuia, Kate, în timp ce prințul Harry și Meghan Markle locuiesc în Montecito, California, într-o vilă cu nouă dormitoare și 19 băi, care a costat 23 de milioane de dolari.

Imperiul (partea I)

Foto Royal UK