
Discuțiile au intrat în impas pentru a doua zi consecutiv, Emiratele Arabe Unite continuând să se opună unui acord care nu abordează preocupările cu privire la propria țintă de producție, transmite Financial Times.
Arabia Saudită și Rusia au propus creșterea producției, cu prudență, la 400.000 de barili în fiecare lună între august și decembrie, idee pe care alte țări au susținut-o în general. De asemenea, cele două țări au căutat să extindă un acord de aprovizionare pentru a doua jumătate a anului 2022 între producătorii Opec+, dincolo de luna aprilie, când acesta ar urma să expire.
Unii analiști consideră că Arabia Saudită dorește un preț ceva mai ridicat atât pentru a-și crește veniturile, cât și pentru a încuraja investiții pe termen lung în industrie, temându-se că piața nu va face față deficitelor în următorii ani. Regatul Arabiei Saudite nu vrea să vadă deficiențe în acest sector, care ar putea declanșa o creștere uriașă a prețurilor, ceea ce ar accelera trecerea către energia regenerabilă într-un moment în care este încă puternic dependent de veniturile din petrol.
Cu toate acestea, Emiratele Arabe Unite s-a opus prelungirii, pentru a doua zi la rând, oricărui acord fără a-și reevalua propria alocare de producție, spunând că cota sa stabilită în acordul inițial de reducere a aprovizionării – la apogeul crizei coronavirusului din aprilie 2020 – nu a luat în considerare capacitățile sale maxime.
Această recentă divizare a ridicat, de asemenea, întrebări cu privire la relația dintre Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, care a reprezentat pentru o lungă perioadă de timp o alianță puternică în cadrul OPEC, mai punctează sursa citată.