„Oamenii, de regulă, nu cunosc designeri din lumea tehnologiei. Și nici din alte domenii, doar din modă”, spune Justin McGuirk, curatorul-șef al Design Museum din Londra. Dar când vine vorba de Jony Ive, lucrurile se schimbă. Ive a devenit faimos, dar cumva în tăcere, scrie Financial Times. Poate că totul își găsește explicația în faptul că britanicul a înțeles evanghelia lui „less is more”. În 2012, într-o ceremonie de la Palatul Buckingham, Ive a primit titlul de Cavaler al Imperiului Britanic, din partea Prințesei Ann, singura fiică a reginei Elisabeta a II-a.
Sir Jonathan s-a născut în Chingford, un cartier din nord-estul Londrei. De mic îi plăcea să meșterească obiecte. Tătăl lui, argintar de meserie, îl lăsa, în timpul vacanței de iarnă, în atelierul lui, să-și facă de cap. Singura condiție era să deseneze înainte schițele. Ulterior, avea să-și dea seama că asta înseamnă să pui pasiune în orice iese din mâna ta.
Ive a studiat design la Politehnica din Newcastle. În al doilea an de facultate, s-a căsătorit cu Heather Pegg. În 1989, a câștigat Premiul pentru Design oferit de Royal Society of Arts pentru crearea telefonului fix Orator – un obiect ușor științifico-fantastic. Anul următor, scenariul s-a repetat, dar pentru un bancomat. Cu banii câștigați, Ive a călătorit prima dată în California. S-a îndrăgostit imediat de San Francisco.
După absolvire, a lucrat la o companie de design din Londra, unde, printre altele, a proiectat un vas de toaletă, un bideu și o chiuvetă pentru Ideal Standard. Produsele au fost respinse pentru că arătau prea modern și erau destul de costisitoare. În 1992, Sir Jonathan a fost angajat de Apple, iar patru ani mai târziu a devenit directorul departamentului de design. Când Steve Jobs s-a întors la cârma companiei, după o absență de mai bine de un deceniu, motoarele creativității lui Ive s-au turat la maximum.
Ive a dat lovitura cu reinventarea computerul iMac, în 1998, care a catapultat compania direct în secolul XXI. A urmat iPod-ul, în 2001, iar capitalizarea Apple a crescut dramatic. În următorii 20 de ani, toate modelele de iPod, iPhone și iPad au respectat cu strictețe principiile de design ale lui Ive: eleganță, simplitate, finisaje de calitate. „Avem nevoie de acest element? Îl putem face să îndeplinească funcția altor patru componente?” Acestea erau întrebările care îl bântuiau pe Ive ori de câte ori lucra la un produs.
„A creat niște dispozitive care să fie dorite de oameni. A eliminat detaliile inutile și a creat obiecte netede, lucioase, cu margini rotunjite și cu mai puține butoane”, spune același McGuirk.
Probabil că nimic din ce înseamnă astăzi Apple nu ar fi stat în picioare fără strânsa prietenie dintre Steve Jobs și Jony Ive. Cofondatorul Apple i-a spus biografului său, Walter Isaacson, că a găsit în Sir Jonathan un partener spiritual. „Este incredibil de inteligent din toate punctele de vedere și înțelege mai bine decât oricine misiunea noastră.”
După moartea lui Jobs, fanii Apple și-au îndreptat atenția mai mult către Ive decât către noul CEO, Tim Cook. Explicația vine de la David Price, editorul MacWorld UK. „Are mai multă charismă chiar dacă, aparent, este mai rezevat.” În plus, a recunoscut întotdeauna meritele întregii echipe. Și așa mai adăugăm un principiu pe lista scurtă a lui Ive.
În viața de toate zilele, Sir Jony trăiește în San Francisco. Îi plac și casele, și mașinile, și viața mondenă. Are o casă în Pacific Heights care a costat 17 milioane de dolari și una pe o insulă din Hawaii. A cumpărat două automobile Aston Martin DB9, însă ambele au sfârșit tragic: una într-un accident, cealaltă cuprinsă de flăcări. După aceea, a achiziționat un Bentley Brooklands alb; i-a plăcut atât de tare acest model încât a cumpărat unul și pe negru, la mâna a doua.
După dispariția lui Jobs, Ive i-a cerut lui Cook un avion privat. A fost refuzat, așa că a cumpărat fosta aeronavă Gulfstream a lui Steve. Doar nu se poate pune nimeni cu englezul care a schimbat fața produselor Apple.
În 2016, Sir Jonathan a fost gazda celebrei MetGala alături de editorul revistei Vogue, Anna Wintour, de actorul Idris Elba și de cântăreața Taylor Swift. Tema din acel an a evenimentului a fost Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology. Ive a ținut să spună atunci că este greșit să credem că doar ceea ce este făcut de om este valoros, iar ceea ce iese dintr-o mașină, nu. O declarație echilibrată, ca toată viața și munca sa.
În 2015, Ive a devenit CDO (Chief Designer Officer) în cadrul Apple. Această poziție i-a permis să facă un pas în spate de la îndatoririle zilnice. Și-a redirecționat energia către ultimul proiect al lui Jobs, și anume construirea unui nou sediu al companiei. Rezultatul se numește Apple Park, iar clădirea principală are cele mai mari geamuri curbate din lume. Campusul a fost realizat în colaborare cu firma de arhitectură britanică Foster + Partners.
Pentru Apple este sfârșitul unei epoci. La fel și pentru Ive. E greu de prevăzut ce va urma. Ce rămâne este modul în care Sir Jonathan Ive a revoluționat designul, învățând oamenii să privească altfel obiectele.