FacebookTwitterLinkedIn

De ieri, IGSU are un centru de comunicaţii al punctului de comandă mobil national, singurul de acest tip din țară.

Potrivit MAI, „centrul de Comunicaţii al Punctului de Comandă Mobil Naţional reprezintă o soluţie rapidă şi uşor dislocabilă de comunicaţii şi tehnologia  informaţiei”. Centrul, realizat de către compania Elbit Systems, permite  funcţionarea autonomă a unui punct operativ avansat.

„Autospeciala este configurată ca tren rutier compus din autotractor şi semiremorcă care are capabilitatea de a se extinde pentru a crea spaţiul de lucru adecvat funcţionării unui Punct Operativ Avansat. Semiremorca are în configuraţie o cameră tehnică cu echipamente de comunicaţii de ultimă  generaţie, o sală de briefing şi o sală de conducere operativă. Acesta are capabilitatea de a se interconecta la infrastructura proprie IT&C a MAI prin mai multe medii de comunicaţii, inclusiv radio şi satelitare. Centrul dispune de piloni de comunicaţii extensibili la 18 m, respectiv 30 m înălţime, care permit asigurarea conexiunilor de date de mare capacitate, precum şi acoperirea radioelectronică în zona de dispunere”, au explicat oficialii IGSU.

Preţul centrului de comunicaţii al punctului de comandă mobil naţional a fost de peste 7,6 milioane de lei cu TVA.

În anul 2021, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a atribuit Elbit Systems Israel, în urma unei licitaţii, un contract pentru furnizarea a trei centre de comunicaţii pentru punct de comandă mobil naţional, ce vor permite instituţiei să gestioneze la un nivel superior situaţiile de urgenţă, prin eficientizarea acţiunilor de intervenţie, şi să-şi diminueze costurile, alături de realizarea oportună a comenzii şi controlului forţelor şi mijloacelor.

Estimat la 4,27 milioane de euro, fără TVA, contractul a fost atribuit pentru suma de 3,89 milioane de euro, fără TVA.