Cautare
, Contributor

Lifestyle |
|

Hrana pentru creierul tău

Începutul de an dă startul la planuri, strategii, obiective... mai mult sau mai puţin realizabile, dar acestea există și ne constrâng uneori să parcurgem pas cu pas etapele în vederea realizării lor.
Alina Stoica_Contibutors

În mod frecvent, toate aceste planuri cuprind task-uri bine setate pentru job, locuri de vis ce urmează să fie vizitate, diverse asigurări, schimbarea garderobei, noile colecţii de bijuterii, mașini, eventual sunt vizate și antrenamentele sportive, anumite tabieturi sau aptitudini pe care dorim să le dezvoltăm.

Dar unde apare în peisaj planul de sănătate?

Cum vedem relaţia cu noi înșine din punctul de vedere al prevenţiei? Când am făcut fiecare o evaluare corectă, un set de analize complet, analize ce trebuie interpretate corect, și nu superficial, într-un context medical?

Adesea, interpretarea analizelor medicale  se realizează de pacient, prin identificarea dreptunghiurilor de pe buletinul de analize frumos printat, dar este o abordare total greșită, deoarece nu se obţine o imagine clară  a stării de sănătate. Importanţi sunt și parametrii care au tendinţa de a ajunge către limita inferioară sau către limita superioară a intervalelor de referinţă, deoarece buna funcţionare a organismului, la nivel de performanţă, nu se poate realiza în contextul în care suntem în prag de a dezvolta anumite carenţe sau excese de vitamine, minerale, hormoni.

Intrând zilnic în contact cu copii de la grădiniţă până la liceu, în cadrul orelor de nutriţie pe care le susţin în grădiniţe și școli, dar și în calitate de mamă a trei copii, mă preocupă în mod special alimentaţia lor, unde sunt ușor de identificat dezechilibrele majore, derapajele alimentare, perioadele în care se manifestă foamea emoţională, prezenţa meselor dezorganizate, monotonia din farfurie.

Dragii mei, performanţa noastră și a copiilor noștri vine din farfurie. 

În mod frecvent, în special anul trecut, am observat o capacitate redusă a copiilor de a se focusa pe activităţi, capacitatea de memorare redusă, o limitare a creativităţii, a imaginaţiei, afectarea memoriei de lungă și de scurtă durată… și toate acestea au culminat cu mesajul transmis de un minunat băieţel de șase ani care mi-a spus că de la nivelul creierului îi pleacă o comandă, dar nu ajunge pe hârtie, uită ce vrea să facă.

Poate sunteţi familiarizaţi cu situaţia în care aveţi impresia că vorbiţi singuri cu prietenul, prietena, soţul, soţia, mama, tata, copilul, vecinii sau se manifestă un sindrom de oboseală sau situaţii în care se instalează ușor starea de panică, anxietate, depresie, apetit ridicat cu tendinţa de a consuma în special alimente de patiserie, cofetărie. Acestea sunt unele dintre simptomele unei carenţe de acizi grași omega 3.

Cu mic, cu mare, de la trezire până la culcare, suntem tentaţi să administrăm suplimente, la recomandarea diferitelor persoane avizate sau nu, cu scopul de a șterge rapid amprenta negativă generată la nivelul organismului de excesele alimentare, de absenţa din meniul zilnic a alimentelor cu rol terapeutic și aceasta este planșa reală și în cazul acizilor grași omega 3.

Anul trecut am încheiat un parteneriat de colaborare cu un laborator din Norvegia în vederea testării acizilor grași omega 3, testare care se realizează  dintr-o singură picătură de sânge prelevată din buricul degetului (asemănător testelor de glicemie).

Pentru o bună funcţionare a întregului organism, concentraţia de omega 3 în sânge trebuie să fie cuprinsă în intervalul 8-12%, iar rezultatele obţinute în urma testării a peste 200 de persoane au fost cuprinse între 0,1-5,9, cu menţiunea că valorile peste 5 au fost obţinute numai la trei pacienţi din lotul la care mă raportez.

Precizez că au fost testaţi atât copii, cu vârste de la șapte luni, cât și adulţi, în special din categoria top management, 78% din aceștia administrând zilnic sau ocazional suplimente cu omega 3. Dar, interpretând rezultatele, este evident faptul că doza nu a fost personalizată pentru fiecare individ în parte. Având acest rezultat, se calculează cantitatea de omega 3 necesară administrării zilnice, în funcţie de greutate, activitatea desfășurată pe parcursul zilei și carenţa instalată.

Omega 3 îndeplinește următoarele roluri importante în organism: 

– sprijină buna funcţionare a creierului, fiind combustibilul principal pentru creier;

– stimulează sănătatea inimii și reglează presiunea arterială;

– reduce riscul accidentelor cardiovasculare;

– reduce nivelul trigliceridelor din sânge;

– menţine elasticitatea vaselor de sânge;

– fortifică sistemul imunitar;

– îmbunătăţeste vederea;

– stimulează sănătatea mentală prin reducerea depresiei și anxietăţii;

– ajută la prevenirea alergiilor;

– poate susţine prevenirea artritei reumatoide;

– ajuta oprirea dezvoltării tumorilor.

În condiţiile în care ne raportăm la concentraţii atât de mici la nivel sangvin, sunt justificate efectele ce pot apărea la nivelul întregului organism, riscul de a dezvolta boli inflamatorii, dislipidemii, afecţiuni cardiovasculare fiind unul ridicat.

CITEȘTE ȘI Sănătatea de nota 10

Este important să investim în calitatea vieţii noastre, să identificăm care sunt aspectele ce trebuie îmbunătăţite, raportându-ne la propriul nostru organism, și nu la problemele de sănătate ale prietenei, prietenului, împrumutând ceea ce i-a determinat altei persoane o stare de bine.

Starea noastră de bine este condiţionată de un echilibru minte–trup–suflet, armonia din farfurie generând startul către un stil de viaţă corect, sănătos.

Sănătatea trebuie percepută ca bogăţia noastră de prim rang, o investiţie în ceea ce privește viaţa noastră, nu o cheltuială cum suntem adesea tentaţi să punctăm.

Faceţi-vă timp să trăiţi, nu să funcţionaţi, să aveţi timp să vă hrăniţi, să vă hidrataţi corect, să vă oferiţi timp pentru a vă stabili priorităţile astfel încât să observaţi o îmbunătăţire a calităţii vieţii zi de zi.

Sunt întrebată în mod frecvent de către pacienţii mei care este hrana potrivită pentru dezvoltarea și susţinerea masei musculare, dar, dragii mei, mi-aș dori să fiu întrebată și care este hrana pentru CREIER, ţinând cont că activitatea zilnică pe care o desfășuraţi fiecare dintre dumneavoastră este realizată la nivelul sistemului nervos și trebuie susţinută corespunzător.

Fructele oleaginoase (nuci braziliene, migdale, caju, alune de pădure), seminţe (in, chia, cânepă, susan, dovleac), ficatul de cod, peștele gras de captură, avocado, uleiul de rapiţă, uleiul presat la rece de măsline reprezintă parte din alimentele ce sprijină buna funcţionare a creierului și nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic.

Așadar… daţi startul la sănătate, parcurgând pas cu pas drumul corect.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii