FacebookTwitterLinkedIn

Holde Agri Invest, companie care cultivă 12.000 de hectare în România, și producătorul de ouă Toneli Holding, semnează un parteneriat pentru asigurarea unei agriculturi circulare. Holde Agri Invest va furniza cereale către Toneli Holding, care va livra gunoi de grajd, pe care Holde îl va utiliza pentru culturile din cadrul fermelor.

„Parteneriatul cu Toneli Holding întărește angajamentul nostru în ceea ce privește practicarea unei agriculturi sustenabile și suntem încrezători că împreună cu echipele noastre dinamice și axate pe progresul tehnologic vom contribui la îmbunătățirea standardelor din agricultura românească”, a declarat Liviu Zăgan, directorul general al Holde Agri Invest.

Liviu Zăgan, director general Holde Agri Invest

Domeniul agriculturii este într-o continuă schimbare, în special în ceea ce privește utilizarea de îngrășăminte chimice. Pentru România, 2022 este anul în care este prevăzut termenul de implementare în legislația națională a Regulamentului UE privind produsele fertilizante. Acest regulament va reglementa mai strict utilizarea unor îngrășăminte chimice, măsură care va facilita accesul pe piață al îngrășămintelor pe bază de gunoi de grajd.

De asemenea, la nivelul UE există nevoia unei standardizări a gunoiului de grajd, în funcție de sursă, metoda de tratare și a impactului asupra biodiversității, ceea ce ar determina o utilizare mai atentă a gunoiului de grajd de către fermieri. În acest mod, ar putea fi redus impactul negativ al gunoiului de grajd de calitate scăzută și crescut impactul pozitiv al gunoiului de grajd de înaltă calitate.

 „Fermele zootehnice au nevoie de un partener din agricultura vegetală pentru a asigura reintroducerea în circuit a gunoiului de grajd. Conform unor studii în domeniu, calitatea gunoiului de grajd este mai importantă pentru biodiversitatea solului decât cantitatea de gunoi”, a declarat Toni Khoury, managing partner al Toneli Holding SA.

Cererea de produse ecologice în Europa și în lume este în continuă creștere, iar Holde își propune ca în contextul creșterii suprafeței exploatate, pe termen mediu și lung, să dețină o suprafață de teren cultivat în regim ecologic de aproximativ 10-20% din totalul suprafeței din portofoliu.

Holde Agri Invest operează 12.000 de hectare în Roșiori de Vede (județul Teleorman), Frumușani (județul Călărași), Videle (județul Teleorman) și Conțești (județul Dâmbovița), pe care cultivă grâu, porumb, rapiță, floarea soarelui, mazăre si orz.

Toneli Holding produce anual peste 400 milioane de ouă în 24 de ferme amplasate în județele Giurgiu, Teleorman, Ialomița, Dâmbovița și Argeș și este furnizor acreditat pentru Casa Regală a României, McDonald’s și IKEA.