FacebookTwitterLinkedIn

Pentru a marca 100 de ani de la Încoronarea Reginei Maria și a Regelui Ferdinand, History Channel prezintă în transmisiune specială documentarul-eveniment „Maria – Inima României” sâmbătă, 15 octombrie, de la ora 22:00.

Podcastul „Regina Maria – fapte și vorbe” este disponibil gratuit pe toate rețelele majore de streaming (Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts) precum și pe contul oficial de YouTube al History Channel, informează Media Expres.

Documentarul prezintă publicului povestea extraordinară a rolului politic și a interesantei vieți private a Reginei Maria a României. Nepoată a Reginei Victoria, ea s-a căsătorit cu Prințul Moștenitor al României în 1893.

Filmul prezintă modul cum a condus țara în timpul ororilor Primului Război Mondial, până la victoria de la Conferința de Pace de la Paris din 1919. Documentarul nu evită aspectele mai puțin strălucitoare ale vieții Reginei. Fiul său, Carol, și-a disprețuit părinții și când a devenit Rege a alungat-o pe Maria de la curte. Când au ajuns la putere, comuniștii au șters-o din istorie.

John M. Florescu, producătorul executive al documentarului: „Cine poate rezista astăzi în România unei femei curajoase și frumoase care a dublat dimensiunea națiunii sale adoptive? Aceasta a fost Regina Maria, în urmă cu un secol”.

Documentarul a fost realizat pe parcursul a doi ani cu filmări în nouă țări și o documentare realizată în 14 arhive naționale. Oferă șansa publicului de a auzi vocea originală a Reginei și de a vedea filmări și imagini originale ale epocii, colorizate cu ajutorul tehnologiei moderne și prin implicarea unei echipe interdisciplinare de experți pentru a surprinde cât mai exact realitatea acelor vremuri.

Filmul „Maria – Inima României” este o producție independentă Chainsaw Film Productions și se bucură de susținerea Academiei Române și a Institutului Cultural Român.