Cautare
, Contributor

I'm a News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering food industry, health industry, agriculture, tourism, FMCG and HoReCa. Have any news tip? Drop me an email at laura.cioba@forbes.ro

Analize |
|

Harta bacșișului în HoReCa: Dobrogea – cea mai generoasă regiune; Crișana și Banat, la polul opus

Indiferent de vârstă sau venit, 84% dintre români lasă frecvent un bacșiș – mai mic sau mai mare – la restaurant. Este concluzia sondajului realizat de către reprezentanții Bookingham în colaborare cu specialiștii de la SRD-media, care și-au propus să analizeze obiceiurile românilor în ceea ce privește lăsarea de bacșiș pentru serviciile din domeniul HoReCa.
The,Hand,Of,The,Waitress,Takes,The,Tip.,The,Waiter

Concluziile studiului arată că majoritatea românilor (55%) sunt generoși, lăsând bacșiș 10% din valoarea consumației. 30% dintre participanții la studiu au afirmat că lasă 5% sau mai puțin din valoarea notei finale, 9% răsplătesc serviciile HoReCa oferind bacșișuri de 15% sau mai mult, în timp ce 6% dintre români au declarat că nu lasă bacșiș deloc.

Care sunt regiunile în care românii lasă bașiș de fiecare dată? Studiul demonstrează că muntenii sunt mai generoși decât transilvănenii în ceea ce privește valoarea unui bacșiș, Muntenia, Dobrogea, Moldova și Bucovina fiind regiunile în care cei mai mulți români lasă bacșiș de fiecare dată.

„Întrebați cât de des lasă bacșiș atunci când ies în oraș, 61% dintre respondenții din Muntenia au răspuns că de fiecare dată. 60% dintre dobrogeni obișnuiesc același lucru și foarte aproape se situează și moldovenii, alături de bucovineni, care, în proporție de 59%, au afirmat că de fiecare dată răsplătesc extra serviciile localurilor pe care le frecventează. Oltenia se află la polul opus – 36% dintre respondenții din această regiune au declarat ca lasă bacșiș de fiecare dată când ies în oraș. Alături de olteni, sub media pe țară a românilor care lasă bacșiș de fiecare dată (53%), se află și Banat, Crișana (47%) și Transilvania (50%)”, se arată în studiului realizat de către specialiștii Bookingham și SRD-media.

De remarcat este faptul că dobrogenii (70%) sunt cei mai mulți care lasă bacșiș 10% din valoarea notei finale. Sub media pe țară a românilor din această categorie, se află regiunile Banat, Crișana (46%) și Transilvania (53%).

Care sunt motivele care influențează valoare bacșișului? Respondenții au enumerat trei dintre cele principale: atitudinea chelnerilor, rapiditatea serviciilor și calitatea mâncării și a băuturilor.

La polul opus, întrebați de ce nu lasă bacșiș, cele 3 motive principale invocate de români au fost: calitatea serviciilor din local (60%), faptul că nu au cash la ei și nu pot să lase bacșiș cu cardul (48%), sau consideră că nu e nevoie (33%).

La chestionarul realizat în cadrul studiului, au răspuns aproximativ 400 de persoane, iar datele obținute au fost analizate în raport cu regiunea, vârsta și venitul lunar al fiecărui participant.

Istoria spune că ciubucul, peșcheșul sau bacșișul s-a răspândit în spațiul românesc în secolul al XVIII-lea și simboliza o mică recompensă în bani, oferită pentru calitatea unui serviciu deja plătit sau datorat de drept.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii