Harris Palaondas, Managing Director SofMedica
Oportunitatea pentru România
Harris Palaondas: La nivel de țară, există oportunitatea de a accesa finanțări pentru dezvoltarea și modernizarea sistemului medical. Dacă acestea sunt utilizate așa cum trebuie și sunt implementate măsurile necesare, putem vorbi de o infrastructură medicală modernă (spații și echipamente), la standardul lui 2020. În contextul actual, ce a adus multiple provocări pentru sistemele medicale, telemedicina a fost reglementată, în cele din urmă, oferind pacienților o nouă formă de a accesa serviciile medicale.
În ceea ce privește mediul corporate, au fost adoptate noi forme de a ne desfășura activitatea (ex. lucrul de acasă), care, în cele mai multe cazuri au fost implementate peste noapte, dar s-au dovedit mai productive decât ar fi crezut oricine înainte de pandemie. Reducerile de costuri generate de lucrul de la distanță vor fi utilizate pentru a optimiza spațiile de lucru existente, în ceea ce privește distanțarea și toate condițiile de siguranță. O altă oportunitate, la nivel corporate, este aceea că, în această perioadă, am căutat noi moduri de lucru, optimizându-ne astfel activitatea și făcând, totodată, unele economii, ce vor fi folosite ulterior ca investiții care să mențină „motoarele în funcțiune”.
Domenii ce trebuie reformate
Harris Palaondas: Cu siguranță unul dintre acestea este sistemul medical. Este nevoie de o modernizare a infrastructurii (atât publice, cât și private), pentru a putea face față unor provocări de acest tip. Dacă este realizată așa cum trebuie, va avea ca beneficii colaterale retenția personalului medical care pleacă sau se gândește să plece acum din România, dar și posibilitatea de a trata pacienții români în țară, oferindu-le aceleași servicii și condiții ca alte țări din UE. În ansamblu, o strategie bine realizată ar putea să genereze economii uriașe pentru bugetul României.
Măsuri urgente pentru relansare
Harris Palaondas: În primul rând, investiții în infrastructură și atragerea de fonduri europene. În al doilea rând, oferirea unui sprijin real ecosistemului antreprenorial, printr-o birocrație redusă, un cadru legal clar și stabil, dar și prin stimularea investițiilor private în țară.
Revenirea domeniului
Harris Palaondas: Acest lucru depinde de reglementările și restricțiile stabilite la nivel guvernamental. Spre exemplu, din cauza restricțiilor impuse cu privire la tratamentul pacienților non-Covid timp de peste două luni, sunt mulți pacienți afectați de lipsa îngrijirii medicale în această perioadă. În următoarele luni, cel mai probabil, vor exista complicații pentru aceștia. Noi pledăm pentru drepturile acestor pacienți, având în vedere că reprezintă un grup mare de persoane ce suferă de o multitudine de afecțiuni. Atunci când aceste restricții vor fi ridicate, industria va începe să își revină.
Un alt aspect de luat în considerare pentru revenirea industriei este sprijinul pieței de servicii medicale private, cum ar fi rambursarea tratamentelor și intervențiilor realizate de operatorii din mediul privat.
O strategie inteligentă axată pe întregul „parcurs al pacientului”, care să stimuleze inovația și calitatea, va contribui la optimizarea semnificativă a bugetului pentru asistența medicală în beneficiul tuturor românilor. În plus, adoptarea de tehnologii inovatoare ar trebui accelerată, asigurând, astfel, beneficiul și siguranța pacienților, dar și a doctorilor.