Din 2020 și până în prezent, în județul Harghita s-au deschis aproximativ 300 de hoteluri și pensiuni.
Unele regiuni din țară au știut să transforme crizele fără precedent din ultimii 3 ani într-un avantaj și o oportunitate de a înflori din punct de vedere turistic, gândind programe personalizate pe nevoile și așteptările actuale ale turiștilor români.
Un astfel de exemplu este județul Harghita. Printre principalele aspecte ce diferențiază, însă, destinația Harghita de alte regiuni din România este programul „Visit Harghita – Family Friendly”.
În județul Harghita, în prima jumătate a anului, s-au înregistrat 232.852 de înnoptări o creștere cu 18,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, cifrele oficiale arată că în județ au sosit 99.344 de turiști, cu 8,3% mai mulți decât în ianuarie-iunie 2022.
Potrivit autorităților locale, programul “Visit Harghita – Family Friendly” a fost gândit special pentru familiile dornice de o vacanță în inima naturii, într-o locație ușor accesibilă cu mașina și care să ofere suficiente oportunități de petrecere a timpului liber, departe de aglomerație și griji. Pentru obținerea certificatului Family-friendly, unitățile de cazare și catering, trebuie să dețină un certificat de clasificare emis de Ministerul Turismului României și, în același timp, să îndeplinească criteriile Visit Harghita – Family-friendly, conformitatea fiind verificată constant de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita.
Chiar și atracțiile și programele turistice pot obține certificarea Visit. Harghita – Family friendly, în fiecare an, echipa Visit Harghita acordănd certificatul Family-friendly pentru trei atracții turistice.
În prezent, peste 135 de hoteluri, restaurante și atracții Family Friendly se află în Harghita. De asemenea, aici regăsim și 5 piste de bob.
Printre cele mai apreciate activități pentru familii pe care turiștii le pot încerca în Harghita se află plimbările cu segway-ul sau mountain cart-ul (sania de vară), echitație la singura herghelie cu cai izlandezi din România, o specie cu un temperament foarte prietenos, docil şi uşor de manevrat, ideală și pentru copii sau începători în ale călăriei. Parcul de Animale Sălbatice din Ivo (Izvoare), unde pe o suprafață de 320 de hectare trăiesc în mediul lor natural căprioare, cerbi şi mufloni, observatoarele de urși de prin tot județul, atelierele de ciocolată, studioul de animație Legendarium sau parcul Mini Transilvania din și Parcul de insecte din Odorheiu Secuiesc sunt alte câteva atracții ce așteaptă să fie explorate de către turiștii mari și mici, dornici de experiențe altfel.
În total, în Harghita se află 5 piste de bob, dintre care 2 deschise doar anul acesta, una în Lacu Roșu, inaugurată în iunie, iar alta la Băile Homorod, care a primit primii turiști chiar recent, în prima parte a lunii octombrie. Celelalte 3 piste de bob din județ sunt la Borsec, Lunca de Sus și Toplița.
În contextul unei popularități în creștere atât printre turiștii români, cât și cei străini, în Harghita se pune mare accent pe sectorul HoReCa.
În momentul actual în județul Harghita există 710 structuri de cazare clasificate, 6.174 camere cu o capacitate totală de 14.105 locuri. Din aceste unități de cazare, 276 au fost construite și au fost clasificate în perioada 2020-2023, ceea ce înseamnă că aproximativ 40% din totalul facilităților de cazare din județ.